Senatet stevner Bush

Vil få utlevert dokumenter om overvåking etter 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justiskomiteen i det amerikanske senatet stevner Det hvite hus og visepresident Dick Cheneys kontor for å få utlevert dokumenter om overvåking i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.

I stevningen ber justiskomiteen om dokumenter som kan gjøre det klart hvem som ga klarsignal til overvåkingsprogrammet. Komiteen vil også ha tilgang på kopier av avtaler mellom Bush-administrasjonen og teleselskaper.

Kritikere har sagt at president George W. Bush gikk ut over sitt mandat da han ba det nasjonale sikkerhetsråd foreta elektronisk overvåking av utenlandssamtaler og e-mailer etter terrorangrepene mot USA.

Stevningene ble sendt onsdag av justiskomiteens leder Patrick Leahy, fordi komiteen ikke har fått utlevert de dokumentene de har bedt om. Leahy vil også ha tilgang til dokumenter fra det nasjonale sikkerhetsrådet og justisdepartementet.

- De siste 18 månedene har komiteen kommet med ikke mindre enn ni formelle forespørsler til Det hvite hus og Justisdepartementet. Det finnes ikke noen berettigede argumenter for å holde disse dokumentene tilbake, sier Leahy.

Han anklager Bush-administrasjonen direkte for å ha hindret komiteen i sitt arbeid.

Bush har tidligere argumentert med at han ifølge grunnloven har rett til å godkjenne overvåking i krigstid, uten rettens godkjennelse.

(NTB)

STEVNES: Det amerikanske senatet stevner Det hvite hus for å få fatt i overvåkingsdokumenter. Foto: AP/Gerald Herbert/ SCANPIX
STEVNES: Det amerikanske senatet stevner Det hvite hus for å få fatt i overvåkingsdokumenter. Foto: AP/Gerald Herbert/ SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer