Senatet stevner Bush

Vil få utlevert dokumenter om overvåking etter 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justiskomiteen i det amerikanske senatet stevner Det hvite hus og visepresident Dick Cheneys kontor for å få utlevert dokumenter om overvåking i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.

I stevningen ber justiskomiteen om dokumenter som kan gjøre det klart hvem som ga klarsignal til overvåkingsprogrammet. Komiteen vil også ha tilgang på kopier av avtaler mellom Bush-administrasjonen og teleselskaper.

Kritikere har sagt at president George W. Bush gikk ut over sitt mandat da han ba det nasjonale sikkerhetsråd foreta elektronisk overvåking av utenlandssamtaler og e-mailer etter terrorangrepene mot USA.

Stevningene ble sendt onsdag av justiskomiteens leder Patrick Leahy, fordi komiteen ikke har fått utlevert de dokumentene de har bedt om. Leahy vil også ha tilgang til dokumenter fra det nasjonale sikkerhetsrådet og justisdepartementet.

- De siste 18 månedene har komiteen kommet med ikke mindre enn ni formelle forespørsler til Det hvite hus og Justisdepartementet. Det finnes ikke noen berettigede argumenter for å holde disse dokumentene tilbake, sier Leahy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer