Senatet stopper dødshjelp

Theresa Schiavo får hjelp i siste sekund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag klokken 13.00 skulle sonden som holder Theresa «Terri» Schiavo (41) i live fjernes. I siste sekund sørget det amerikanske senatet for en rettskjennelse som gjør at legene ikke får fjernet sonden, skriver AP News.

I 1990 stoppet hjertet til Terri. Hun kollapset som følge av en spiseforstyrrelse og ble hjerneskadet. Siden har hun blitt holdt i live via en sonde med næring.

Etter en årrekke med krangling med foreldrene til Terri vant ektemannen, Michael Schiavo, frem i retten.

Foreldrene, Bob og May Schindler, anket til Høyesterett etter at ektemannen vant rettssaken for tre uker siden. Onsdag ble anken avvist. Dommer, George Greer, besluttet at foreldrene heller ikke kunne søke om at rettssaken kommer opp på ny. Nå har de amerikanske myndighetene tatt stiling i saken. De tar foreldrenes parti.

- Vi vil sende ut en rettskjennelse som vil kreve at sykehusets personal og leger må holde Terri Schiavo i live, frem til kongressen fullt ut forstår prosedyrene og praksisen som til nå har holdt Terri i live. Senatet vil også gjennomgå en etterforskning i saken, skriver talsmann for senatet, Dennis Hastert, i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver han også at dette vil gi håp til Terris foreldre, venner og millioner av mennesker rundt om i verden som ber for hennes sikkerhet.

Foreldrenes advokat, David Gibbs, sa tidligere i uken at han ville søke statsadvokaten om å få stoppet fjerningen av sonden.

- Vi vil be statsadvokaten om hjelp. For i denne sammenheng vil staten ta livet av en uskyldig, handikappet kvinne, sier Gibbs.

Nå har advokaten og foreldrene blitt hørt, og den eviglange kampen fortsetter.

- Må få dø

Terri har, siden 1993, vært midtpunktet i en lang og hard kamp mellom hennes nærmeste. Familien til Terri har satt alt inn på å stoppe ektemannen.

Flere leger har sagt at Terri er en grønnsak, ute av stand til å oppfatte noe av det som skjer rundt henne. Foreldrene mener Terri både smiler, ler og reagerer med tårer. Legene har sagt at dette bare er reflekser.

Ektemannen mener Terri ikke ønsker å leve slik hun gjør i dag. Foreldrene hennes er helt uenige, og legene kan ikke gi noe entydig svar på hvordan Terri egentlig har det.

Hun er nå 41 år gammel og kan puste på egen hånd. Hun kan imidlertid ikke svelge og er avhengig av å få næring via sonden for å leve.

Ektemannen sier at hun ikke har blitt bedre og at hun ikke ville ha ønsket å ha blitt holdt i live i en slik tilstand.

Ektemannen vant fram

Terris sonde som hun får mat gjennom har blitt fjernet ved to anledninger. I 2003 ble Terri koblet av sonden med næring i seks dager etter at ektemannen vant fram i en rettssal.

Hun ble gitt ti til 14 dager igjen å leve, men sonden ble satt inn igjen før det kom så langt.

Siste runde i retten vant ektemann Michael Schiavo på fredag. Retten bestemte at han kan fjerne sonden, og dommeren informerte om at det skulle skje i dag klokka 13.00.

TØFF KAMP: Foreldrene til Terri Schieva har kjempet en tøff kamp mot rettssystemet og ektemannen til Terri.
DEMONSTRASJON: Saken om Terri har vakt sterke reaksjoner verden over.
REAGERER: Moren, May Schindler, mener datteren responderer. Legene mener dette bare er refleks.