Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senatet tvinger Trumps nøkkelspillere til å snakke ut om kobling til Putin

Lover å bruke alle midler tilgjengelig for å få klarhet i saken rundt dataangrepet på demokratene under valget. 

MYE STYR: Det stormer forsiktig rundt Donald Trump allerede, en uke før han offisielt blir USAs øverste leder. Foto: REUTERS/Carlos Barria
MYE STYR: Det stormer forsiktig rundt Donald Trump allerede, en uke før han offisielt blir USAs øverste leder. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som kjent hevdet blant annet CNN at russiske tjenestemenn sitter på kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Trump, og mulige avslørende fotografier fra Trumps besøk til Moskva noen år tilbake.

Trump-administrasjonen, som fortsatt er ei uke unna å ta over Det hvite hus, plages samtidig av en annen sak knyttet til Russland: Det tilbakevennende temaet om hackingen av Demokratene under valget i fjor høst.

Fredag ble det klart at Senatet kommer til å kalle inn flere av Trumps nærmeste medarbeidere til å svare på spørsmål om hackingskandalen som rammet den påtroppende presidentens politiske motstandere.

Dårlig timing 1

Kongressen i USA gjennomfører i disse dager en åpen senat-høring rundt hackingen for forsøke å få klarhet i hva som har skjedd og hvordan et slikt angrep kunne skje. Enkelte hevder dataangrepet kostet Hillary Clinton valgseieren, mens andre mener hadde mindre betydning for utfallet av høstens store valgthriller.

En rekke e-poster mellom Clinton og hennes rådgivere ble uansett lekket til pressen i høst, og medførte mye rabalder i valgkampens siste uker og framstilte den demokratiske presidentkandidaten i et mindre heldig lys og ga inntrykk av kaos internt i Clinton-leiren. Motivet for dataangrepet skal ha vært å bidra til Trump-seier under valget, ettersom Putin skal ha antatt at Trump ville være en mer Russland-vennlig president.

«Som en del av Sentatets komité på etterretningsgjennomgang mener vi det er kritisk at vi får full oversikt over virksomheten russisk etterretning bedriver i USA», heter det i en uttalelse.

Republikanske Bill Burr og demokraten Mark Warner sier videre i uttalelsen at komiteen ikke kommer til å sky noen midler for å få klarhet i saken, og at man vil ta i bruk «stevninger om nødvendig» for å tvinge sentrale deler av Trump-leiren, samt Obama-administrasjonen, til å svare på alle spørsmålene de folkevalgte måtte ha om saken.

Dårlig timing 2

Trump har selv sådd tvil om omfanget av skandalen. De siste dagene har den blivende presidenten også gjort det tydelig at hans tillit til amerikanske etterretning er meget lav.

Ifølge CNN skal et to siders sammendrag, som var en del av et klassifisert dokument som ble presentert for president Barack Obama og Trump i forrige uke, inneholde påstander om at russiske tjenestemenn hevder å ha kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Trump, som raste mot saken under sin pressekonferanse denne uka. CNN ble nektet mulighet til å stille Trump spørsmål som følge av sin håndtering av saken.

Nyheten om at Trumps medarbeidere må møte for komiteen og avgi forklaringer kommer bare en uke før Donald Trump offisielt sverges inn som USAs nye president.

Skal ha forsøkt GOP også

James Clapper, direktør for USAs etterretningsfellesskap, har tidligere fortalt i høringene at Russland forsøker å påvirke en rekke land, mens FBI-direktør James Comey har fortalt at også Trumps eget parti ble forsøkt hacket.

- Hackerne nådde dypere og fikk mer informasjon ut fra Den demokratiske nasjonale komiteen enn Den republikanske nasjonale komiteen. De brukte samme metoder, men fikk bare utdatert informasjon fra gamle systemer på delstatsnivå hos republikanerne, sa Comey under høringen tidligere denne uka.

I et intervju med avisen The New York Times fredag for en uke siden hevdet Trump at det er hans politiske motstandere som står bak det han mener er en heksejakt, og at de gjør dette som hevn fordi de er flaue over å ha tapt presidentvalget i fjor. Trump beskrev saken som «en heksejakt».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling