Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senatet vedtar regler om Guantanamo-fanger

Fanger på Guantanamo-basen bare kan overføres til USA for å stilles for retten.

GUANTANAMO: Det er fortsatt rundt 200 fanger i fangeleiren på basen på Cuba som ble åpnet av president George W. Bush i 2002. 80 venter på å bli løslatt, mens ytterligere 60 venter på å bli stilt for retten.    REUTERS / SCANPIX
GUANTANAMO: Det er fortsatt rundt 200 fanger i fangeleiren på basen på Cuba som ble åpnet av president George W. Bush i 2002. 80 venter på å bli løslatt, mens ytterligere 60 venter på å bli stilt for retten. REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Senatet vedtok tirsdag at fanger på Guantanamo-basen bare kan overføres til USA for å stilles for retten.


Med 79 stemmer for og 19 imot fjernet dermed Senatet en av de mange hindringene Obama-administrasjonen står overfor når den arbeider for å nedlegge den omstridte fangeleiren innen januar.

Det samme vedtaket ble vedtatt i Representantenes hus i forrige uke og blir nå oversendt til Det hvite hus så presidenten kan undertegne det.

Allerede dagen etter at han overtok som president, ga Obama ordre om at leiren skulle stenges.

Men han har støtt på utallige politiske, juridiske og diplomatiske hindringer, ikke minst i Kongressen, der mange republikanere er imot at fanger fra leiren skal huses i fengsler på fastlandet av frykt for nye terrorangrep.

Kompromisset som nå er vedtatt, innebærer at fanger bare kan overføres til fengsler i USA om de skal stilles for retten ved amerikanske domstoler.

Vedtaket berører ikke spørsmålet om fanger kan holdes på ubestemt tid uten å bli siktet, eller hva som skjer med dem som blir stilt for retten og frikjent.

Fanger som blir vurdert som uskyldige uten rettssak, skal ikke kunne bosettes i USA.

Det er fortsatt rundt 200 fanger i fangeleiren på basen på Cuba som ble åpnet av president George W. Bush i 2002. 80 venter på å bli løslatt, mens ytterligere 60 venter på å bli stilt for retten.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media