Senatet vil trolig si ja til å blokkere Trumps grensemur

- Jeg kan ikke gi presidenten den makta.

VIL HA MUR: Donald Trump har erklært nasjonal krisetilstand for å få penger til grensemuren mot Mexico. Nå ser det ut til at Senatet vil stemme gjennom en resolusjon for å blokkere krisetilstanden. Uten at det vil hjelpe allverdens. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
VIL HA MUR: Donald Trump har erklært nasjonal krisetilstand for å få penger til grensemuren mot Mexico. Nå ser det ut til at Senatet vil stemme gjennom en resolusjon for å blokkere krisetilstanden. Uten at det vil hjelpe allverdens. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det ble, som ventet, bråk da Donald Trump i februar erklærte nasjonal krisetilstand.

Flere har allerede saksøkt presidenten, fordi de mener krisetilstanden er grunnlovsstridig, i politiske kretser er krisetilstanden svært kontroversiell.

Vedtok resolusjon

Trump erklærte krisetilstanden for å sikre seg penger til sitt store valgløfte, grensemuren mot Mexico. Ettersom han ikke klarte å få demokratene med på å bevilge de over seks milliarder dollar han ba om, ble erklæring av krisetilstand Trumps løsning.

På den måten kan han finansiere muren uten å få pengene bevilget fra Kongressen. Derfra har Trump fått 1,4 milliarder dollar, men han har nå planer om å bruke åtte milliarder for å bygge en barriere. Dette skal finansieres ved å ta penger som allerede er bevilget fra Kongressen til andre formål, men som ennå ikke er brukt.

Det er det mange som har problemer med. Også republikanere.

I forrige uke vedtok Representantenes hus en resolusjon for å blokkere Trumps krisetilstand. At resolusjonen ble stemt gjennom der var ingen overraskelse, siden demokratene har flertall. Likevel var det verdt å merke seg at også 13 republikanere stilte seg bak det demokratiske forslaget.

Resolusjonen må også få tommel opp fra Senatet for at den skal gå gjennom, og der er det noe mer uvisst hva utfallet blir, siden republikanerne har flertallet.

Flertallet er likevel så knapt at om bare 4 republikanske senatorer bestemmer seg for å stemme med demokratene, så går resolusjonen gjennom, og Trumps krisetilstand blir blokkert. I teorien i alle fall.

Republikanere sier nei til Trump

Ifølge flere amerikanske medier ser det nå ut til at demokratene kan ha fått med seg nok republikanske senatorer.

Allerede før helga hadde tre republikanske senatorer, Susan Collins, Lisa Murkowski og Thom Tillis varslet at de kom til å stemme mot Trumps krisetilstand.

Lørdag kastet en fjerde republikaner seg på, nemlig Rand Paul.

- Jeg kan ikke gi presidenten makta til å bruke penger som ikke har blitt godkjent av Kongressen. Vi kan ønske oss mer penger til grensesikkerhet, men Kongressen har ikke godkjent det. Dersom vi fjerner maktfordelingen, så er det farlig, sier Paul, ifølge Washington Post.

Han er dermed inne på noe flere republikanere har bekymret seg for. De er redde for at det vil sette en farlig presedens for framtida, dersom de lar Trumps krisetilstand passere.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et spørsmål fra CNNs reporter om tallene han presenterte fikk presidenten til å rase. Video: CNN Vis mer

- En veldig farlig ting

Trump selv har nok merket seg at det også blant republikanere er en viss motstand mot krisetilstanden. I starten av forrige uke skrev presidenten følgende på Twitter:

«Jeg håper våre flotte republikanske senatorer ikke ledes ned veien mot svak og ineffektiv grensesikkerhet. Uten en sterk grense, har vi ikke noe land - og velgerne er på vår side. Vær sterke og smarte, ikke fall i demokratenes 'felle', som er åpne grenser og kriminalitet».

Trump har også sagt at han mener de republikanerne som støtter resolusjonen setter seg selv i «stor fare».

- Jeg mener det er en veldig farlig ting for folk å stemme mot grensesikkerhet, sa Trump til Fox News.

For dem som ønsker å stanse Trumps krisetilstand er det likevel en hake: Resolusjonen kommer neppe til å gjøre noen forskjell, for Donald Trump kan nedlegge veto. Noe han har varslet at han kommer til å gjøre.

Vetoet kan riktignok overstyres av Kongressen, men det vil i så fall kreve to tredels flertall i begge kamre. Demokratene får neppe med seg nok republikanere til å få det til.

Demokratene har varslet at dersom Trump nedlegger veto, vil de ta saken inn for rettssystemet. Der pågår det allerede en parallell prosess, etter at California og 15 andre delstater saksøkte Trump i februar.

De anklager Trump-administrasjonen for grunnlovsbrudd, noe de begrunner med at administrasjonen har erklært krisetilstand uten at det finnes noen krise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer