Senator Al Franken trekker seg: - Jeg var sjokkert

Flere anklager om seksuell trakassering mot toppdemokrat og tidligere komiker Al Franken.

ANKLAGET: Minnesota-senator og demokrat Al Franken trekker seg etter flere anklager om seksuell trakassering. Blant annet fra Meredith McGraw på bildet. Foto: Meredith McGraw/Twitter
ANKLAGET: Minnesota-senator og demokrat Al Franken trekker seg etter flere anklager om seksuell trakassering. Blant annet fra Meredith McGraw på bildet. Foto: Meredith McGraw/Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den populære Minnesota-senatoren Al Franken trekker seg fra Senatet etter flere anklager om seksuell trakassering.

Han sier følgende om anklagene.

- Jeg var sjokkert. Jeg var lei meg. Men ved å svare på anklagene, vil jeg også være respektfull overfor debatten, fordi alle kvinner fortjener å bli hørt.

- Ironisk at Trump sitter

Han sier videre det har vært noen tøffe uker. Samtidig undrer han seg over «ironien» ved at han nå trekker seg mens Donald Trump er i Det hvite hus, og at den anklagede senatskandidaten Roy Moore i Alabama blir støttet av Trump.

- Jeg, av alle mennesker, skjønner at det er noe ironisk ved at jeg går av mens en mann som har skrytt på opptak av sin historie med seksuelle overgrep, sitter i Det hvite hus, sier han på en i kongressen i dag.

Han sier også dette er hans verste dag i hans politiske karriere.

De siste dagene har det vært stadig økt press mot Franken fra hans partikolleger.

Minst åtte kvinner har beskyldt den 66 år gamle Minnesota-senatoren for upassende oppførsel. Tre av dem har sagt Franken tok dem på rumpa mens det ble tatt bilder av på valgkamparrangementer.

Da Franken ble stemt fram som senator i 2008, prøvde han å distansere seg fra sin tidligere karriere som komiker. Komikerkarrieren inkluderte nemlig en rekke vitser om voldtekter og nedsettende kommentarer overfor kvinner. Han forsøkte dermed å unngå journalister i starten av senatorkarrieren, ifølge Boston Globe.

Han har vært en stigende stjerne i Det demokratiske partiet for sine mange kritiske utfall mot president Donald Trump og for sitt populære vesen, men har nå blitt innhentet av fortida.

«Du visste nøyaktig hva du gjorde»

Den første som kom med anklager mot senatoren om seksuell trakassering var medieprofilen og modellen Leeann Tweeden. Hun hevdet tidligere denne måneden at Franken kysset henne mot hennes vilje, og befølte brystene hennes under en tur til Midtøsten i 2006.

På den tida jobbet Franken som komiker, ikke senator, og skulle framføre noen sketsjer som skulle være del av et show for å underholde amerikanske militærtropper som var sendt ut i krig i regionen.

«Du visste nøyaktig hva du gjorde», skrev Tweeden i en kommentar på nettsidene til radiostasjonen KABC. Hun har også delt et bilde av hendelsen som «bevis».

Ifølge Tweeden er dette heller ikke den eneste gangen senatoren skal ha oppført seg upassende.

Franken svarte selv på beskyldningene fra medieprofilen:

- Jeg husker bestemt ikke at øvelsen før sketsjen foregikk på den måten, men jeg sender mine oppriktige unnskyldninger til Leeann. Når det gjelder bildet, så var det åpenbart meningen at det skulle være morsomt - men det var det ikke. Jeg skulle ikke ha gjort det, sa han.

I etterkant skal medieprofilen ha akseptert beklagelsen. Hun skal ikke ha bedt om at senatoren går av. «Det er ikke opp til meg å si», sa hun.

Utover å være komiker har den nåværende Minnesota-senatoren, som er født i New York, også en bakgrunn som skuespiller og manusforfatter i satireprogrammet Saturday Night Live fra 1975 til 1980, og fra 1985 til 1995.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer