DØD: Senator John McCain er død, 81 år gammel. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
DØD: Senator John McCain er død, 81 år gammel. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Senator John McCain er død

Senator John McCain er død i en alder av 81 år.

Den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain er død, 81 år gammel. Det bekrefter hans kontor i en pressemelding.

McCain døde klokka 16.28 (lokal tid) lørdag av en aggressiv form for hjernekreft etter at han to dager før besluttet å avslutte behandlingen han hadde mottatt i rundt ett år.

I en pressemelding fra familien meldte de samtidig at det gikk mot slutten for den profilerte republikanske senatoren.

«I fjor sommer delte senator McCain nyheten som vår familie allerede visste: At han hadde blitt diagnostisert med en aggressiv hjernesvulst, og at prognosene var dårlige. I året som har gått har John overgått forventningene knyttet til hans overlevelse. Men sykdomsprogresjonen og alderens ubønnhørlige forløp, avgir sin dom», skriver familien, og legger til:

«Med sin sedvanlige viljestyrke har han nå valgt å avbryte medisinsk behandling».

Diagnostisert etter inngrep

19. juli i fjor ble det kjent at senator McCain hadde fått påvist en hjernesvulst. Den ble oppdaget da legene skulle fjerne en blodpropp over McCains øye uka før.

Det ble tidlig klart at svulsten brakte med seg svært dystre framtidsutsikter. Under et intervju med CBS-programmet «60 minutes» i september i fjor, sa McCain selv at han hadde fått en «svært dårlig prognose».

Den amerikanske senatoren sa da at han av og til kjenner frykt for det som skjer med ham, men at han føler takknemlighet for å ha levd «et storslagent liv».

På tross av sykdommen trakk ikke McCain seg helt tilbake fra offentligheten, selv om hans politiske virke naturlig nok ble påvirket. Seinest i november i fjor ble han gjenvalgt til senatet.

Hylles

Både motstandere og allierte hyller McCain etter sin bortgang. Blant de mest kjente finner vi Barack Obama, George W. Bush og Donald Trump.

- John McCain og jeg var fra forskjellige generasjoner, helt forskjellig bakgrunn og konkurrerte i de høyeste sfærer av politikken. Men trass i alt vi var uenige om, delte vi troskap mot noe høyere – idealene som generasjoner av amerikanere og innvandrere har kjempet for, marsjert for og ofret seg for, skriver Obama i en uttalelse.

Obama og McCain kjenner godt til hverandre, og det var McCain Obama beseiret da han ble valgt til president i 2008.

- Få har vært så hardt prøvet som John en gang var, eller er blitt avkrevd større mot. Men vi kan alle strebe etter å ha mot til å sette det felles gode over vårt eget.

Trump viser sympati

McCains rival i den republikanske nominasjonskampen helt tilbake i 2000, George W. Bush, har også publisert en uttalelse for å hylle senatoren.

- Noen liv er så levende at det er vanskelig å se for seg at de skal ta slutt. Noen stemmer er så energiske at det er vanskelig høre dem stilne. John McCain var en mann av dyp overbevisning, og en patriot av høyeste orden, skriver han i en uttalelse.

Også Donald Trump, som McCain lenge har hatt et kjølig forhold til, viser sin respekt på Twitter.

- Min dypeste sympati og respekt går til senator John McCains familie. Våre hjerter og bønner er med dere!

NEKTET Å SI UNNSKYLD: Donald Trump havnet i 2015 i hardt vær for spydige kommentarer rettet mot til tidligere presidentkandidat John McCain, men nektet å unnskylde seg. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer

Krigshelt

McCain var en av de mest respekterte og erfarne politikerne i Det republikanske partiet. Selv om USAs president Donald Trump tilhører samme parti, var tonen dem imellom langt fra god de siste åra.

Arizona-senatoren var også krigshelt, og tjenestegjorde i det amerikanske forsvaret under Vietnamkrigen. Han var pilot, og under et bombetokt i 1967 ble flyet hans skutt ned av en luftrakett.

Da han skjøt seg ut av flyet, brakk han et bein og begge armene. McCain ble deretter tatt til fange hvor han ble utsatt for tortur. Han satt fanget i seks år.

Allerede en drøy måned etter at Donald Trump meldte at han ville bli USAs neste president, skapte Trump store overskrifter for sine karakteristikker av McCain.

- Han er ikke en krigshelt, sa han ifølge CNN, før han fortsatte:

- Han er en krigshelt fordi at han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å si det til deg. Han er en krigshelt fordi han ble fanget.

Presidentkandidat

For nordmenn er McCain kanskje best kjent som tidligere presidentkandidat. I 2008 vant han republikanernes nominasjonsvalg.

Sammen med visepresidentkandidaten Sarah Palin, tapte McCain valget mot demokratenes presidentkandidat Barack Obama. Etter åtte år med republikaneren George W. Bush som president, ville USA heller ha en demokrat.

I motsetning til USAs siste presidentvalgkamp mellom Hillary Clinton og Donald Trump, var valgkampen mellom McCain og Obama mer sivilisert.

Den republikanske senatoren tok blant annet på hederlig vis Obama i forsvar overfor sine egne velgere, deriblant én velger som mente Obama var araber.