Senator kaller Bush amatør

«Amatørskap», sier senator John Kerry om Bush-administrasjonens midtøstenpolitikk. Kerry vurderer å stille opp som presidentkandidat og har tatt skrittet ut av den politiske garden som har beskyttet Bush etter 11. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en massiv bredside mot president George W. Bush sier demokraten fra Massachusetts at den tøffe retorikken mot Irak virker mot sin hensikt og at USA ikke har nådd sine mål i Afghanistan.

- Jeg synes administrasjonen har oppført seg ganske klønete og farlig på en rekke utenrikspolitiske fronter, sier Kerry i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

- Amatører

Selv har han gått i spissen for flere demokrater som har brutt ut av partiets selvpålagte oppslutning om administrasjonens utenrikspolitikk etter terrorangrepene 11. september i fjor.

Han mener administrasjonen i hvert fall delvis har sendt motstridende signaler til Israel og palestinerne.

- Etter min mening har administrasjonen vist et utrolig amatørskap, og årsaken er at det ikke er en person med øverste ansvar. Utenriksminister Colin Powell får ikke lov til å være utenriksminister. De andre holder ham i tøyle, sier Kerry.

- Virker dumme

Han stiller spørsmål ved den harde retorikken overfor Saddam Hussein og truslene om å fjerne den irakiske lederen.

- Retorikken er helt feil og helt uten samsvar med de mulighetene vi har. For å være helt ærlig, den får oss til å virke dumme og styrker på en måte Saddam Hussein, sier Kerry.

Han mener USA må bli flinkere til å dokumentere bevisene for at Saddam forsøker å produsere masseødeleggelsesvåpen hvis det skal være noe håp om å få andre land til å godta USAs globale rolle.

- Hvis vi bestemmer oss for å gå inn (i Irak), uten reservasjoner, vil vi møte enorme problemer senere.

- Vi må være mye smartere enn som så. Saddam kan godt være midt i fokus, men det kan være lurt å gi ham et inntrykk av at han ikke er det, sier Massachusetts-senatoren.

Afghanistan

Kerry ble selv hedret for sin innsats i Vietnam, men tok avstand for krigen etter at han kom hjem. Nå roser han de amerikanske soldatene for innsatsen i Afghanistan, men stiller spørsmål ved hvorfor USA brukte afghanske erstatningsstyrker i et forsøk på å pågripe Osama bin Laden og hans al-Qaida-nettverk i Bora Bora i fjor høst.

- Målet, slik presidenten formulerte det, var å drepe eller ta til fange al-Qaida-styrkene og få tak i bin Laden død eller levende. Vi ødela ikke al-Qaida, og vi bør ikke late som vi gjorde det. De er mye farligere når de er spredd rundt omkring enn da de var trengt opp i et hjørne i Bora Bora, sier Kerry.

Vurderer å stille

En gang på nyåret vil han selv ta stilling til om han skal stille som demokratisk presidentkandidat ved valget i 2004. Han sier at han nå går gjennom en mental prosess, der han forsøker å forestille seg hva det innebærer å kjempe om verdens mektigste politiske stilling.

Han vurderte å stille opp ved valget i 2000, men mener «timingen» må være riktig.

- Jeg tror jeg har noe å tilby denne gangen, sier han. -Jeg er blitt svært oppmuntret. Det har vært meget positive og varme reaksjoner i alle delstatene jeg har besøkt, folk har sluttet opp.

Til nå har Kerry vært den mest aktive av de fem-seks seks demokratene som har reist rundt for å lodde stemningen og for å samle penger og politisk støtte før neste presidentvalg.

NTB

KRITISK: Senator John Kerry er kritisk til måten Bush-administrasjonen driver utenrikspolitikken på.