Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Senator Kennedy vil være død innen fredag. Takk.»

FBI-dokumenter frigitt denne uka viser strømmen av drapstrusler mot den yngste Kennedy-broren år etter år.

LEVDE LENGE: Senator Edward Kennedy døde en naturlig død i august i fjor og ble 77 år gammel. Foto: Brian Snyder / AP / SCANPIX
LEVDE LENGE: Senator Edward Kennedy døde en naturlig død i august i fjor og ble 77 år gammel. Foto: Brian Snyder / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I over 40 år etter attentatene mot John F. Kennedy i 1963 og Bob Kennedy i 1968 måtte også lillebror Ted Kennedy leve med en velbegrunnet frykt for å lide samme skjebne.

Senatoren fikk imidlertid leve til 25. august i fjor, da han døde av kreft.

I 2352 sider med dokumenter fra det føderale politiet FBI som ble frigitt denne uka, framgår det at mange av drapstruslene mot den gjenlevende Kennedy-politikeren var svært konkrete.

Noen stammet fra Ku Klux Klan og militsgrupper, mens andre næret et mer personlig hat mot Kennedy eller var åpenbart psykisk ustabile.

Her kan du lese hele FBI-materialet, som omfatter årene 1961 til 1986


- Når ikke fram til rådhuset «Ted Kennedy nummer tre til å bli drept i attentat 25. oktober 1968. Kennedy-boligen må være godt beskyttet på denne datoen», het det i et av brevene ifølge ABC News.

En innnringer til avisa Palm Beach Post-Times i Florida i 1967, året før Bob Kennedy ble skutt, var mer kortfattet:

«Senator Kennedy vil være død innen fredag. Takk.»

DREPT: Robert F. Kennedy ble skutt tre ganger av den palestinske innvandreren Sirhan Sirhan like etter at Kennedy holdt seierstalen sin på Ambassador Hotel i Los Angeles etter å ha vunnet primærvalget i California 5. juni 1968. Foto: Dick Strobel / AP / SCANPIX
DREPT: Robert F. Kennedy ble skutt tre ganger av den palestinske innvandreren Sirhan Sirhan like etter at Kennedy holdt seierstalen sin på Ambassador Hotel i Los Angeles etter å ha vunnet primærvalget i California 5. juni 1968. Foto: Dick Strobel / AP / SCANPIX Vis mer

«Kennedy vil ikke nå fram til rådhuset i kveld», het det i en trussel framsatt til en politimann i Lynn i Massachusetts - Kennedys hjemstat - i 1965.

De fleste meldingene om kommende drap gikk ut på skyting, men en trusselmaker gjorde det klart at Kennedy skulle drepes med armbrøst, ifølge New York Times.

Antallet drapstrusler mot yngstebror økte etter at Chappaquiddick-skandalen i 1969, da Kennedy kjørte av veien og i vannet med en ung kvinnelig medarbeider som passasjer. Kvinnen døde, og mange stilte spørsmål ved hvorfor senatoren brukte lang tid på å varsle noen om ulykken.

«Mary Jos drapsmann. Noen skyt ham ned som 2 bror», skrev en person i et brev til Kennedys kontor.

En tegning som ble sendt året etter dødsulykken i elva hadde teksten «Du vil aldri riste av deg Mary Jo... Hun vil hjemsøke deg resten av livet. Du er en merket mann. En kule vil drepe deg.»

Noen trusler var direkte knyttet til politiske vedtak eller advarsler om hva som ville skje om også Ted Kennedy stilte som kandidat til presidentvalg.

«Husk hva som skjedde med Bobby og Jack!», sto det på et postkort som i 1969 klargjorde at det var konsekvensen om senatoren ikke stemte for ABM-avtalen med Sovjetunionen.

DREPT: President John F. Kennedy ble skutt med en skarpskytterrifle mens han kjørte i åpen bil i Dallas 22. november 1963. Attentatmannen var Lee Harvey Oswald.
DREPT: President John F. Kennedy ble skutt med en skarpskytterrifle mens han kjørte i åpen bil i Dallas 22. november 1963. Attentatmannen var Lee Harvey Oswald. Vis mer

Et sheriffkontor i Michigan mottok i juni 1969 en telefon fra en person som hevdet at mafien var ankommet for å drepe Kennedy, og at det ville skje innen to og en halv time. Et lignende falskt tips fra samme måned gikk ut på at en Vietnam-veteran var på vei med bussen med en revolver for å ta livet av senatoren.

Det er kanskje forståelig at Ted Kennedy rykket til når han hørte  smell i eksospotter eller geværsalutter.

«Selv nå skvetter jeg fremdeles til av plutselige lyder», skrev han i memoarene som ble utgitt i fjor.

- Sex-fester Noen av de truende henvendelsene framsto som mer absurde. I desember 1969 advarte et brev om at 67 personer(!) kom til å dukke opp i Massachusetts for å skade Robert Kennedys enke Ethel om ikke Ted kom til en by i Ohio samme måned for å møte beboerne der på en lokal veikro.

Andre av de historiske FBI-dokumentene har ifølge ABC News registrert mange av de høyst ubekreftede ryktene som verserte om Kennedy-familien. Blant dem var et tips i 1965 om at Frank Sinatra var involvert i å ødelegge ryktet til både Robert og Edward Kennedy ved å «plassere kvinnene deres i kompromitterende situasjoner».

I klartekst dreide det seg om flere «sex-fester» på et hotell i New Yorkder alle tre Kennedy-brødrene, Frank Sinatra, Marilyn Monroe, en ambassadørfrue og flere andre skal ha vært til stede.

Disse opplysningene ble imidlertid avfeid av FBI som lite troverdige, ifølge New York Times.

«NOEN VIL TA DEG»: Dette håndskrevne brevet, renskrevet av FBI på arket over, er en av over hundre drapstrusler som er gjengitt i det omfattende materialet som ble frigitt i dag.
«NOEN VIL TA DEG»: Dette håndskrevne brevet, renskrevet av FBI på arket over, er en av over hundre drapstrusler som er gjengitt i det omfattende materialet som ble frigitt i dag. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!