Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senator krever full etterforskning etter Ivanka Trumps mail-tabbe

Donald Trumps datter skal ha sendt sensitiv informasjon til Trump-administrasjonen og statssekretærer fra sin private e-post. Senator Richard Blumenthal krever full etterforskning av presidentdattera.

E-POSTTRØBBEL: Presidentdatter Ivanka Trump kritiseres for det som skal være uforsiktig bruk av e-poster. Foto: Michael Conroy/AP / NTB Scanpix
E-POSTTRØBBEL: Presidentdatter Ivanka Trump kritiseres for det som skal være uforsiktig bruk av e-poster. Foto: Michael Conroy/AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen mulighet for at hun ikke visste at dette ikke er lov, sier Richard Blumenthal til CNN.

Den amerikanske senatoren sikter med sin uttalelse til de siste avsløringene om Ivanka Trump. Dattera til USAs president, Donald Trump, skal ha sendt hundrevis av e-poster til rådgivere i Trump-administrasjonen, statssekretærer og andre rådgivere og hennes egne rådgivere fra sin personlige e-post-konto.

Mange av e-postene skal være i strid med føderale lover og regler, skriver Washington Post. Nyheten har ført til at Blumenthal nå krever at enten kongressen eller kontoret for regjeringsetikk (OGE) etterforsker e-postutsendelsene, melder The Guardian.

Blanding av roller

Det skal være tilsatte ved Det hvite hus' etikkontor som først ble gjort kjent med Ivanka Trumps bruk av en privat e-postkonto i jobbsammenheng. Etter en gjennomgang av hennes e-poster, skal det vise seg at hun brukte sin private e-post i jobben i store deler av 2017.

Nyheten har fått en rekke demokrater til å reagere - særlig fordi Donald Trump selv gikk ut og kalte Hillary Clinton for «Crooked Hillary», eller «skurkaktige Hillary» på norsk, på grunn av lignende brudd på sikkerhetsreglene.

OPPHETET: Donald Trump sier Hillary Clinton ville vært fengslet om det var han som styrte loven. Video: CNN Vis mer

- Det er et større bilde her, og det er blandingen av private og offentlige roller. Det løfter fram spørsmålet om hvorvidt det har vært gjort noe upassende, sier Blumenthal, som får støtte fra partifelle Elijah Cummings.

- Vi planlegger å fortsette vår etterforskning, og vi vil vite om Ivanka har brutt loven, sier Cummings.

Anthony Scaramucci, som i 2017 var kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus, kaller imidlertid hele situasjonen hyklersk.

- Hvis Ivanka skulle bli intervjuet om dette, burde hun si det var en tabbe. Det må ha vært en grunn til at hun gjorde dette. Jeg anser det som veldig alvorlig, sier han til CNN.

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

- Privat bruk

Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere saken overfor Washington Post, og henviser til Ivanka Trumps advokat Abbe Lowell. Han har allerede vært ute og forsvart sin klient.

I en uttalelse fra Lowells talsmann vedgår presidentdattera å ha brukt sin private e-post i jobbsammenheng. Dette skal angivelig ha skjedd før hun ble orientert om reglene, ifølge talsmannen.

Videre hevder apparatet rundt Ivanka Trump at ingen av e-postene inneholdt gradert informasjon.

«I overgangen til regjeringen etter at hun ble gitt en offisiell konto, men før Det hvite hus ga henne orientering de hadde gitt til andre før hun begynte, brukte Ivanka Trump sin personlige konto av og til, nesten alltid til logistikk og planlegging som angikk hennes familie», heter det blant annet i uttalelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!