Senator slakter Bagdad-avtalen

NEW YORK (Dagbladet): Flertallslederen i det amerikanske Senatet, Trent Lott, går til frontalangrep på Bagdad-avtalen og på FNs generalsekretær Kofi Annan. Senator Lott sa i går at avtalen er en kapitulasjon for Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil være et forsøk på å «kjøpe seg fred for enhver pris» dersom USA godtar avtalen,

sier han.

- Det er alltid mulig å oppnå en avtale dersom du selv gir opp tilstrekkelig mye. Avtalen som er forhandlet fram av FNs generalsekretær Kofi Annan, er utilstrekkelig i forhold til trusselen som Saddam Hussein representerer, sa Lott i en tale i Senatet.

Talen var en bredside mot president Bill Clinton og Det hvite hus, som har gitt betinget støtte til Bagdad-avtalen.

Lott sa at USA ikke er tvunget til å godta avtalen.

- Det er ikke for seint å avvise den. Generalsekretæren tror han kan stole på en mann som har invadert sine naboland og som har brukt kjemiske våpen ti ganger. Dette er idioti. Jeg kan ikke fatte hvorfor president Clinton skal ha tillit til et menneske som er oppsatt på å oppnå menneskelig kontakt med en massemorder, sa senator Lott i det hittil kraftigste angrepet på FNs generalsekretær.

- Generalsekretæren har skadet FNs troverdighet, sa senatoren.

«FN styrer»

Senator Lott framstilte Bagdad-avtalen som et eksempel på at USA har gitt fra seg styringen av sin egen utenrikspolitikk.

- Det er generalsekretæren som har ledelsen, ikke De forente stater, sa senator Lott.

På tirsdag sa Lott at president Clinton hadde «satt amerikansk utenrikspolitikk ut på anbud». Dette avviste utenriksminister Madeleine Albright da hun møtte i Senatets utenrikskomité samme dag. I går sa Lott at «med all respekt for utenriksminister Albright: jeg står ved det jeg sa».

Senator Lott talte i går etter at han var blitt orientert av regjeringens utenrikspolitiske eksperter om innholdet i Bagdad-avtalen.

- Vi må gjøre det helt klart at vi ikke har råd til å kjøpe oss fred for enhver pris, sa han.

Mindretallslederen, senator Tom Daschle, kommenterte Lotts angrep med å si at «jeg kan ikke forstå hensikten med å angripe hverandre på dette tidspunktet. Hvis det noen gang har vært behov for å vise Irak at vi står sammen, må det være akkurat nå».

Annan til Washington

Generalsekretær Kofi Annan drar over helga på et lenge planlagt besøk til Washington, der han mandag starter med å møte president Bill Clinton. I de etterfølgende dagene skal Kofi Annan etter planen møte de republikanske lederne i Kongressen. Opprinnelig var hensikten med møtene å rapportere til Kongressen om status for reformprosessen i verdensorganisasjonen. I bytte håpet Annan å overbevise Kongressen om at den bør betale sin gjeld til FN, som nå er på mer enn ti milliarder norske kroner.

I FNs sikkerhetsråd arbeider USA og Storbritannia med en resolusjonstekst som vil ta opp i seg Bagdad-avtalen.

Resolusjonen skal også klargjøre de punktene som gjelder ansvarsforholdet mellom FNs nåværende våpeninspektører og den nye spesialgruppen av diplomater, som skal ledsage våpenekspertene fra UNSCOM og IAEA.

Generalsekretær Kofi Annan arbeidet i går med disse utnevnelsene, som er ett av de spørsmålene FN-ambassadør Bill Richardson har sagt må avklares før USA gir sin endelige tilslutning til Bagdad-avtalen.