I HARDT VÆR: Først lagde senator Tom Cotton bråk med sin motstand mot atomavtalen med Iran. Nå hisser han på seg USAs homofile. Foto:AP/Danny Johnston/NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Først lagde senator Tom Cotton bråk med sin motstand mot atomavtalen med Iran. Nå hisser han på seg USAs homofile. Foto:AP/Danny Johnston/NTB ScanpixVis mer

Senator til homofile i USA: - Istedenfor å bli nektet servering på restaurant, kunne dere ha bodd i Iran

Senator Tom Cotton forsvarer ny lov som har fått restaurant til å nekte homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i fjor skyllet en republikansk bølge inn over Senatet i USA. I Arkansas vant Tom Cotton mot den sittende demokratiske senatoren, Mark Pryor.

Og den ferske senatoren har sannerlig ikke brukt lang tid på å markere seg.

Ifølge Huffington Post kom Cotton med følgende sammenlikning i et CNN-intervju onsdag kveld:

- Vær takknemlige, homser i USA. Istedenfor å potensielt bli nektet servering på deres lokale restaurant, kunne dere ha bodd i Iran hvor homofile blir henrettet.

Forsvarer omstridt lov Senatoren vil med sitt utsagn sette kritikken mot en ny lov i Indiana og Arkansas «i perspektiv».

Loven det er snakk om, Religious Freedom Restoration Act, ble signert av Indianas guvernør 26. mars.

Loven skal «forby et myndighetsorgan fra å vesentlig belaste en persons utøvelse av religion [...]», skriver National Conference of State Legislatures på sine hjemmesider.

Delstaten Arkansas, som senator Cotton representerer, vedtok det omstridte lovforslaget torsdag denne uka.

I løpet av 2015 har 16 amerikanske stater innført lover som omhandler en etablering av, eller endring av, religionsfrihet.

Men i motsetning til lover i de andre amerikanske delstatene, åpner lovforslaget vedtatt av både Indiana og Arkansas for at også selskaper skal kunne ta i bruk loven om religionsfrihet, skriver BBC.

Nekter homser servering Saken har vekket stor oppmerksomhet, og toppet seg med historien om familierestauranten «Memories» i Indiana som allerede har sagt at de ikke ønsker å levere mat til homofile bryllup fordi det strider i mot deres religiøse verdier.

Dette har satt sinnene i kok hos svært mange, og Arkansas-senator Tom Cotton valgte altså å ta til motmæle på fjernsyn i beste sendetid denne uka.

- Jeg synes det er viktig at vi har perspektiver i våre prioriteringer. I Iran så henger de deg for å være homofil. Nå putter de en amerikansk predikant i fengsel for å ha spredt evangeliet i Iran. Vi burde fokusere på de viktigste prioriteringene vårt land står oppe i akkurat nå. Og jeg vil si at et Iran med atomvåpen, med den trusselen det innebærer, er det viktigste å fokusere på akkurat nå, sier Tom Cotton.

Vekket reaksjoner Torsdag denne uka kom nyheten om at EU og USA nå vil heve alle sanksjoner mot Iran, etter enighet om en historisk avtale om Irans atomprogram.

Også i denne saken har senator Cotton vekket reaksjoner den siste tida.

Nylig var Cotton i spissen for president Barack Obamas motstandere i Det republikanske partiet som var svært skeptiske til forsøkene på å forhandle fram en atomavtale med Iran.

Årsaken var at de frykter den ikke vil gjøre det umulig for Iran å utvikle atomvåpen.

Derfor sendte 47 republikanske senatorer et åpent brev til Irans lederskap, hvor de advarte om at en eventuell avtale ikke har lengre levetid enn Obamas presidentperiode, som utløper i januar 2017.

Brevet var ført i pennen av Tom Cotton, og har utløst en storm av kritiske røster.