Senator trekker paralleller til Nazi-Tyskland og borgerkrigen

- Vi står overfor et av de farligste øyeblikkene i vår historie, sier Senator Tom Harkin.

NAZI-SAMMENLIGNING: Senator Ted Cruz fra Texas holdt en 21-timers lang tale hvor han trakk paraleller tilbake til Nazi-Tyskland om «forståsegpåere» som ikke trodde Obamacare kunne forhindres. Foto: AFP / NTB Scanpix
NAZI-SAMMENLIGNING: Senator Ted Cruz fra Texas holdt en 21-timers lang tale hvor han trakk paraleller tilbake til Nazi-Tyskland om «forståsegpåere» som ikke trodde Obamacare kunne forhindres. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demokrat-senator Tom Harkin fra Iowa mener at flere politikere tilknyttet Tea Party-bevegelsen, som setter hardt mot hardt for å få stanset helsereformen, har tatt over debatten den siste uka. Helseloven er en av Obamas få store triumfer, og den gir helsetjenester til 30 millioner amerikanere som tidligere ikke var dekket.

Prøver å forvirre - Siden de ikke får gjennom viljen sin, prøver de å skape usikkerhet og kaos, slik at velgerne blir så forvirret at de klandrer begge de to politiske sidene for hva som skjer, sier Tom Harkin og sikter til Tea Party-bevegelsen og den republikanske senatoren Ted Cruz fra Texas, skriver nationaljournal.com.

Det er full splid i den amerikanske Kongressen om et provisorisk budsjett. Både Demokratene og Republikanerne i Kongressen nekter å bøye av i striden om et budsjettforslag som skal holde regjeringsapparatet gående også etter 1. oktober, da det nye budsjettåret begynner.

Dersom ikke Senatet og Representantenes hus kommer til enighet i løpet av mandagen, vil rundt en million offentlige ansatte måtte legge ned arbeidet, og de er ikke garantert å få tilbakebetalt lønn når de går tilbake i jobb.

Tom Harkin sammenlikner debatten med den som ble ført i forkant av den amerikanske borgerkrigen.

Meget farlige tider - Det er farlig. Jeg tror vi er ved et av de farligste tidspunktene i vår historie. Like farlig som da unionen ble oppløst like før borgerkrigen, sa Tom Harkin på talerstolen.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er at et flertall av Republikanerne ikke vil vedta et budsjettforslag som også inneholder bevilgninger til Barack Obamas helsereform. De krever en ett års utsettelse av reformen.

Dette er ikke første gang at senatoren har snakket ut om økte budsjetter og kampen om Obamacare. Harkin sa torsdag at Ted Cruz så «latterlig ut» i sin «lille tirade», som var en 21 timer lang tale som varte fra tirsdag ettermiddag til onsdag morgen.

Harkin er ikke den første som bruker dramatiske historiske hendelser for argumentere for sin politikk. Ted Cruz trakk i sin meget lange tale paralleller tilbake til Nazi-Tyskalnd om «forståsegpåere» som ikke trodde Obamacare kunne forhindres.

Nazi-Tyskland - Hvis vi går til 1940-tallet og Nazi-Tyskland: Vi så det i Storbritannia da [statsminister] Neville Chamberlain fortalte det britiske folket at de måtte godta nazistene. At de var for sterke og ikke kunne stoppes. Han foreslo å berolige dem fordi det ikke var mulig å stå imot dem. I USA var det røster som lyttet til det, jeg mistenker det er de samme forståsegpåerne som sier at Obamacare ikke kan stoppes, sa Cruz.

- FARLIGE TIDER: Senator Tom Harkin tror USA står foran sitt farligste tidspunkt i historie. Like farlig som da unionen ble oppløst like før borgerkrigen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- FARLIGE TIDER: Senator Tom Harkin tror USA står foran sitt farligste tidspunkt i historie. Like farlig som da unionen ble oppløst like før borgerkrigen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis dette hadde skjedd i 1940, ville vi ha lyttet til dem. Selv da ville de ha vært på TV og hevdet at man kan ikke beseire tyskerne.

Forrige gang en fastlåst strid i Kongressen førte til en «government shutdown», var i 1995, under en uenighet mellom daværende president Bill Clinton og Republikanerne. Den gang ble Republikanerne straffet av velgerne, og Clinton gjorde et brakvalg året etter.

Flere av de republikanske lederne frykter at det samme kan skje igjen. Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus John Boehner har derfor arbeidet for å komme fram til enighet med Demokratene.