Senator vil angripe Nord-Korea dersom Trump ikke får oppfylt sitt ønske: - Galskap

Dersom nordkoreanerne overbevises om at USA faktisk er klare til å angripe, så blir absolutt alt ustabilt, mener ekspert.

GALSKAP: Like før møtet mellom Kim Jung-un og Donald Trump, kranglet to republikanere hjemme i USA om hva der skulle gjøre dersom møtet ikke skulle gå som ønsket. Video: AP / CNN / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE (Dagbladet): Det er allerede ett av de mest omtalte møtene mellom to statsledere i moderne historie. Drøyt 45 minutter etter at USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes for første gang her i Singapore, smilte de begge bredt da de kom ut til den ventende pressen.

President Trump lovet de få journalistene og fotografene som fikk være til stede at han og Kim kommer til å «løse et stort problem, et stort dilemma».

- Ved å jobbe sammen, vil vi ta oss av dette, sa Trump.

Kim sa via sin oversetter at det ikke var «lett å komme seg hit» og at «det var hindringer på veien, men vi overkom dem, og i dag er vi her».

Krigshauker i kø

Men dersom de ikke klarer å løse det store problemet, er det flere krigshauker som mener at Donald Trump bør rette sine raketter mot Kim Jong-uns hjemland.

- Dersom forsøket på en diplomatisk løsning feiler, så må Demokratene og Republikanerne sørge for et reelt militært alternativ. Hvis vi ikke gjør det så vil vi aldri klare å skaffe en god avtale, sa den republikanske senatoren Lindsey Graham til ABC News før møtet.

Det er langt fra første gang den kontroversielle republikaneren ytrer ønsker om en militær løsning. Graham er kjent som en krigshauk i amerikansk politikk, og allerede i fjor sommer sa han at et militært angrep på Nord-Korea kan tvinge seg fram.

Han har hele veien framholdt at dersom diplomatiet svikter, og spesielt hvis Kina ikke legger nok press på Nord-Korea, så vil USA ikke ha noe annet valg enn å gå til et ødeleggende militært angrep.

- Det fines en militær løsning: Å ødelegge Nord-Koreas atomprogram og Nord-Korea selv, sa Graham i fjor sommer.

Grahams uttalelser har blitt møtt med krass kritikk fra både Demokrater og Republikanere i USA. En av dem er den republikanske senatoren Rand Paul, som mener Graham i seg selv utgjør en fare for USA.

- Lindsey Graham utgjør en fare for landet bare ved å lansere idéer som denne - å autorisere en krig mot Nord-Korea. Det er en tanke som burde bli ansett som naiv, og er noe seriøse mennesker ikke engang bør diskutere, sier han til CNN.

Paul er medlem av Senatets utenrikskomité, som har jurisdiksjon over krigsspørsmålet. Han sier at han «absolutt ikke» vil komme til å stemme for en fullmakt til å bruke militær makt mot Nord-Korea.

- Galskap

En annen som reagerer kraftig på Grahams forslag er Doug Brandow i den konservative tankesmia Cato Institute. «Galskap», sier Bandow om Grahams forslag i et intervju med ABC News.

Han advarer amerikanske politikere mot å lytte til Graham, og sier at en krigserklæring fra Kongressen ville føre til en uforutsigbar eskalering av konflikten.

- Dersom du overbeviser nordkoreanerne om at du faktisk er klar til å angripe, så blir absolutt alt ustabilt, sier han.

Dersom de tror at et amerikansk angrep er nært forestående, så vil Nord-Korea mest sannsynlig tenke at de må «bruke eller miste» atomvåpnene sine.

- I den grad de faktisk tror at vi virkelig vil angripe, så har de et insentiv for å gjennomføre et forkjøpsangrep. Så dette kan utvikle seg til å bli en usedvanlig farlig situasjon, sier han om den tenkte utviklingen.

KAOS: Det var full stans i trafikken i store deler av Singapore i like før Kim Jung-un og Donald Trump møttes på øya Sentosa. Flere skuelystne hadde møtt opp langs veien i håp om et glimt. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Kan ikke utelukkes

Scenarioet Graham snakker om er ikke veldig sannsynlig, hvis man ser på tegnene som har kommet fra møtet mellom Kim og Trump, mener Asia-forsker Stein Tønnesson.

- Men det skal likevel ikke utelukkes fullstendig. Dersom forhandlingene låser seg, og Trump ser at Kim ikke går med på de amerikanske minstekravene, så kan man ende i en situasjon der alt bryter sammen, sier Tønnesson, som er professor ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til Dagbladet.

Ved et totalt sammenbrudd i forhandlingene, vil man fort være tilbake i en situasjon der USA igjen vurderer mulighetene for et militært angrep mot Nord-Korea, mener forskeren. Likevel har situasjonen endret seg dramatisk, siden sist Trump truet med å angripe Kim Jong-un og Nord-Korea.

- En slik situasjon vil bli vanskelig for USA. For et amerikansk militært angrep på Nord-Korea forutsetter samarbeid med Sør-Korea. Det er veldig vanskelig å se for seg et scenario der Sør-Korea går med på det nå som en fredsprosess er godt i gang mellom landene.

UTROLIG INTERVJU: Tidligere basketballstjerne Dennis Rodman har vært i Nord-Korea en rekke ganger over flere år og kjenner Kim Jong-un privat. Rodman forteller i dette intervjuet med CNN at møtet mellom Donald Trump, som han støtter helhjertet, og Kim Jong-un, er en stor dag for ham og noe han har jobbet for i en årrekke. Videre forteller Rodman om hvordan Kim Jong-un er privat, «som en stor unge», og at han i dag fikk en melding direkte fra Donald Trump. Video: CNN Vis mer

- Totalt nederlag

Det er én av flere viktige grunner til at Kim Jong-un nå sitter på sterke forhandlingskort i møtet med Trump, mener Tønnesson.

- Han har også et godt argument som amerikanske forskere har bidratt til å få fram. For en total verifiserbar og irreversibel avvikling av det nordkoreanske atomprogrammet, vil teknisk sett kreve mange år.

Tønnesson mener det er helt usannsynlig at Nord-Korea går med på en løsning der amerikanerne kommer med skip for å hente ut alle våpen for å destruere dem i USA.

- Det ville være et totalt nederlag for Kim og Nord-Korea, og en form for overgivelse. Dessuten vil slik transport være risikabel. En avvikling av atomprogrammet må foregå i Nord-Korea under internasjonal overvåkning, mener Tønnesson.

Han understreker at det ikke er mye man kan si om de pågående forhandlingene, basert på det som har kommet fram fra det historiske møtet så langt i dag. Det framstår imidlertid som tydelig at både Trump og Kim har oppnådd det de ønsket: en kontakt.

Dette krever partene

Tønnesson tror den tøffeste forhandlingsbiten akkurat nå dreier seg om en nordkoreansk forpliktelse til å innen en viss dato å deklarere alle sine atomanlegg.

- De vil måtte oppgi nøyaktig hvor de har alle sine atomanlegg, både sivile og militære. Hvor mange atombomber har Nord-Korea? Hvor er de? Hvor finnes det spaltbart materiale som kan brukes til å produsere nye bomber? Hvor finnes de langtrekkende rakettene? Alt dette skal være korrekt, så USA ikke seinere blir overrasket. Dette vil være et naturlig første krav fra USA, men samtidig så sitter det langt inne for Nord-Korea å gå med på dette, sier forskeren.

Han tror Kim Jong-un og Nord-Korea på sin side foretrekker en hensiktserklæring om å avvikle atomprogrammet på Korea-halvøya, samtidig som forhandlingene om en fredsavtale fortsetter.

- De vil foretrekke å vente med detaljene til seinere. Nord-Korea ønsker å få slutt på sanksjonene mot landet så raskt som mulig, men ønsker å ha minst mulig klare tidsfrister og krav. Dersom Kim først går med på noen tidsfrister, så vil det avhenge av at USA også gir klare løfter om samtidige fordeler for Nord-Korea.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer