HUSDYR?  Det finnes mange måter å sikre biodiversitet på. Domestisering er en av dem, mener senator Leyonhjelm. Foto: SONTAG1 / CREATIVE COMMONS
HUSDYR? Det finnes mange måter å sikre biodiversitet på. Domestisering er en av dem, mener senator Leyonhjelm. Foto: SONTAG1 / CREATIVE COMMONSVis mer

Senator vil at innbyggerne bytter ut kattene med denne utrydningstruede krabaten

Ny måte å sikre biologisk mangfold på?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Australia er elleve prosent av pattedyrene utryddet de siste to hundre årene. Senator David Leyonhjelm fra LDP i Australia foreslår en litt spesiell løsning på problemet: Privatpersoner bør kunne ta seg av utrydningstruede dyr, mener han.

- Quollen kan erstatte katter, sier Leyonhjelm til The Sydney Morning Herald.

Sikrer overlevelse
En Quoll (se bildet) er et kjøttetende pungdyr som stort sett lever av kaniner, små fugler, øgler og insekter. Det ble drastisk færre av dem etter europeerne koloniserte Australia.

- Overlevelsen til en del andre australske dyr er sikret over tid gjennom temming og domestisering, sier Leyonhjelm til avisa.

Derfor foreslår han en slags privatisering som løsning av problemet.

Privateide dyr
- Akkurat som hunder og katter ikke er utrydningstruede, vil det samme skje dersom ville australske dyr blir privateid. Det betyr at de har verdi, fortsetter han.

I tillegg til Quollen nevner han tasmansk djevel (pungdjevel), punggrevling og vombater, som mulige husdyr. Han mener ikke nødvendigvis de bør fjernes fra villmarka, men at de bør temmes og passes på.