PAUSENEKT: Før det amerikanske gjeldstaket er vedtatt hevet, får ikke det amerikanske Senatet ta pause, sier leder for de demokratiske senatorene, Harry Reid. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/SCANPIX
PAUSENEKT: Før det amerikanske gjeldstaket er vedtatt hevet, får ikke det amerikanske Senatet ta pause, sier leder for de demokratiske senatorene, Harry Reid. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

- Senatorene får pausenekt

Inntil det amerikanske gjeldstaket er vedtatt hevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før det amerikanske gjeldstaket er vedtatt hevet, får ikke det amerikanske Senatet ta pause, sier leder for de demokratiske senatorene, Harry Reid.

- Senatet skal være samlet hver dag, inkludert helgedager, helt til Kongressen vedtar lovgiving som forhindrer USA fra å misligholde våre forpliktelser, sa Reid mandag.

Med få tegn til en snarlig løsning i de amerikanske budsjettforhandlingene, er fristen som president Barack Obama har satt for å få hevet det selvpålagte taket USA har satt for sin egen statsgjeld, i ferd med å renne ut.

USA nådde det nåværende gjeldstaket på 14.300 milliarder dollar i mai, og dersom man ikke får tatt opp mer lån, kommer statskassen til å gå tom 2. august, ifølge finansminister Timothy Geithner.

Det de to partiene ikke klarer å enes om, er betingelsene for å heve taket. USA har enorme budsjettunderskudd, og i begge partier har man forsøkt å komme fram til en plan for å stramme inn i de offentlige utgiftene, slik at man kan «ta seg råd» til å ta opp mer lån.

Demokratene og president Obama har stått fast på at man vil øke statens inntekter gjennom å fjerne skattelettelser for de rikeste amerikanerne, mens Republikanerne mener dette er en feilslått taktikk, og har sagt absolutt nei til at skattene skal heves. Samtidig ønsker demokratene å kutte i forsvarsbudsjettet, mens republikanerne heller vil gjøre kutt i de offentlige trygdeordningene.

(NTB)