TALTE FOR OBAMA: Cameron sier det ikke var kontakt mellom BP og den skotske regjeringen. Foto: AFP/SCANPIX
TALTE FOR OBAMA: Cameron sier det ikke var kontakt mellom BP og den skotske regjeringen. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Senatorer i USA vil ha Lockerbie-forklaring fra BP

Etter at Lockerbie-bomberen Abdel Basset al-Megrahi ble løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Et utvalg i det amerikanske Senatet ønsker i neste uke å få sjefen for det britiske oljeselskapet BP til å vitne under en høring om Lockerbie-løslatelsen.

Utvalget ønsker å få svar fra BP-sjef Tony Hayward om det britiske oljeselskapet påvirket skotske myndigheters avgjørelse i fjor da libyeren som sto bak Lockerbie-bomben, Abdel Basset al-Megrahi, ble løslatt.

Senatets utenrikskomité ønsker også at Mark Allen, som har vært BPs rådgiver, vitner under høringen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Storbritannias statsminister David Cameron avviste tirsdag under en pressekonferanse med USAs president Barack Obama at britene vil sette i gang en ny undersøkelse rundt løslatelsen av Lockerbie-bomberen. Cameron sa imidlertid at han har bedt om at sakens dokumenter gjennomgås på nytt for å se om det er flere ting fra regjeringsdokumentene som bør offentliggjøres.

Cameron gjorde det klart at han hadde forståelse for amerikanernes kritiske holdning til løslatelsen av libyeren.

- Jeg trenger ingen undersøkelse for å forstå at det var en dårlig beslutning, sa Cameron om skotske myndigheters avgjørelse om å løslate den livstidsdømte libyeren.

Fortsatt i live Skotske myndigheter løslot i august i fjor al-Megrahi av humanitære grunner fordi han hadde kreft. Legene mente han hadde kun tre måneder igjen å leve. Han er fortsatt i live.

Bombingen av flyselskapets Pan Ams flyging 103 over Lockerbie i Skottland i desember 1988 førte til at 270 mennesker ble drept. 189 av dem var amerikanere.

Skotske ledere forsvarte onsdag løslatelsen av al-Megrahi og sier de handlet i god tro. BP var ikke involvert på noen måte i saken, het det i en uttalelse fra Skottlands førsteminister Alex Salmond. Han benekter påstander fra amerikanske politikere om at løslatelsen var del av en oljeavtale mellom BP og oljerike Libya.

Avviser kobling - Etter det den skotske regjering kjenner til har vi ikke hatt kontakt med BP, verken skriftlig eller muntlig, når det gjelder prosessen som førte fram til løslatelsen, sier Salmond til BBC.

GRANSKER: Senator Charles Schumer. Foto: AP/Scanpix
GRANSKER: Senator Charles Schumer. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Han sier også at skotske myndigheter ikke angrer på sin avgjørelse.

- Hvis man har tatt en avgjørelse i god tro, angrer man ikke på det, sier Salmond.

Salmond har fått støtte fra Cameron.

- Jeg har ikke sett noe som helst som skulle indikere at den skotske regjeringen på noe vis ble påvirket av BP, sa Cameron tirsdag.

(NTB)

SLAPP FRI: Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi, her på sykehus i Libyas hovedstad Tripoli. Foto: AFP/Scanpix
SLAPP FRI: Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi, her på sykehus i Libyas hovedstad Tripoli. Foto: AFP/Scanpix Vis mer