Senatorer krever valutasanksjoner mot Kina

Vil presse landet til å revaluere yuanen.

ØNSKER Å REVALUERE YUANEN: Kina holder sin valuta yuanen kunstig lav, hevder en gruppe amerikanske senatorer som nå tar til orde for amerikanske straffereaksjoner mot Kina for å presse landet til å revaluere yuanen. Valutaens lave kurs gir kinesiske produsenter en prisfordel ved eksport til USA. Foto: REUTERS / Carlos Barria / SCANPIX
ØNSKER Å REVALUERE YUANEN: Kina holder sin valuta yuanen kunstig lav, hevder en gruppe amerikanske senatorer som nå tar til orde for amerikanske straffereaksjoner mot Kina for å presse landet til å revaluere yuanen. Valutaens lave kurs gir kinesiske produsenter en prisfordel ved eksport til USA. Foto: REUTERS / Carlos Barria / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA må vedta straffereaksjoner mot Kina fordi landet holder sin valuta kunstig lav og på den måten får en urettferdig fordel i handelen med USA, mener senatorene, som mandag la fram et lovforslag om saken.

- Det finnes intet større tiltak vi kan gjennomføre for å bevare den amerikanske drømmen og fremme sysselsettingen, spesielt i industrisektoren, enn å konfrontere Kinas valutamanipulasjon, sier senator Charles Schumer, som står bak lovforslaget sammen med Debbie Stabenow og Robert Casey.

Ifølge Schumer bør USA sende et klart budskap til Kinas president Hu Jintao når han kommer til USA tirsdag:

- Vi har fått nok av din regjerings steile valutamanipulasjon. Hvis du nekter å følge reglene, vil vi tvinge deg til å gjøre det.

Frykt for motreaksjoner Det nye lovforslaget nyter bred støtte i Kongressen, hevder Schumer. Men at det skal bli vedtatt, virker usannsynlig. Det hvite hus foretrekker forhandlinger med kineserne, og lignende lovforslag er tidligere blitt nedstemt i Kongressen som følge av frykt for kinesisk gjengjeldelse.

Straffetiltak fra USAs side vil trolig slå tilbake på USA selv, mener president John Frisbie i handelsrådet USCBC. Ifølge ham vil straffetiltak føre til en forverring av forholdet til Kina og åpne døren for motreaksjoner.

- Det vil virke mot sin hensikt. Det vil ikke bidra til at man når målet om en markedsorientert valutakurs, sier Frisbie.

Kinesiske selskaper ønsker å investere mer i USA, men mange vegrer seg av frykt for fiendtlige reaksjoner, tilføyer han.

Avviser anklagene De amerikanske avisene The Washington Post og The Wall Street Journal trykket mandag et intervju med Hu Jintao. Der avviste han anklagene om at Kina holder yuanen kunstig lav. Tvert imot har Kina liberalisert sin valutapolitikk, sa den kinesiske presidenten.

I intervjuet, hvor svarene ble gitt skriftlig, tok Hu også Kinas politiske system i forsvar.

- Det faktum at Kina har nytt vedvarende, rask økonomisk vekst og sosial stabilitet og harmoni, viser at Kinas politiske system passer til Kinas nasjonale forhold og møter de allmenne behovene for økonomisk og sosial utvikling, sa presidenten ifølge The Washington Post.

I forkant av Hus besøk i USA har Kina lagt fram avtaler med amerikanske selskaper verdt 3,5 milliarder kroner, og det er ventet at en rekke nye avtaler vil bli undertegnet i løpet av besøket.

NTB