Senatorer krever valutasanksjoner mot Kina

Vil presse landet til å revaluere yuanen.

ØNSKER Å REVALUERE YUANEN: Kina holder sin valuta yuanen kunstig lav, hevder en gruppe amerikanske senatorer som nå tar til orde for amerikanske straffereaksjoner mot Kina for å presse landet til å revaluere yuanen. Valutaens lave kurs gir kinesiske produsenter en prisfordel ved eksport til USA. Foto: REUTERS / Carlos Barria / SCANPIX
ØNSKER Å REVALUERE YUANEN: Kina holder sin valuta yuanen kunstig lav, hevder en gruppe amerikanske senatorer som nå tar til orde for amerikanske straffereaksjoner mot Kina for å presse landet til å revaluere yuanen. Valutaens lave kurs gir kinesiske produsenter en prisfordel ved eksport til USA. Foto: REUTERS / Carlos Barria / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA må vedta straffereaksjoner mot Kina fordi landet holder sin valuta kunstig lav og på den måten får en urettferdig fordel i handelen med USA, mener senatorene, som mandag la fram et lovforslag om saken.

- Det finnes intet større tiltak vi kan gjennomføre for å bevare den amerikanske drømmen og fremme sysselsettingen, spesielt i industrisektoren, enn å konfrontere Kinas valutamanipulasjon, sier senator Charles Schumer, som står bak lovforslaget sammen med Debbie Stabenow og Robert Casey.

Ifølge Schumer bør USA sende et klart budskap til Kinas president Hu Jintao når han kommer til USA tirsdag:

- Vi har fått nok av din regjerings steile valutamanipulasjon. Hvis du nekter å følge reglene, vil vi tvinge deg til å gjøre det.

Frykt for motreaksjoner Det nye lovforslaget nyter bred støtte i Kongressen, hevder Schumer. Men at det skal bli vedtatt, virker usannsynlig. Det hvite hus foretrekker forhandlinger med kineserne, og lignende lovforslag er tidligere blitt nedstemt i Kongressen som følge av frykt for kinesisk gjengjeldelse.

Straffetiltak fra USAs side vil trolig slå tilbake på USA selv, mener president John Frisbie i handelsrådet USCBC. Ifølge ham vil straffetiltak føre til en forverring av forholdet til Kina og åpne døren for motreaksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer