Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Jamal Khashoggi

Senatorer raser etter privat møte med CIA: - Han hadde blitt dømt for drapet på 30 minutter

Der Donald Trump mener det ikke finnes noen gode beviser for at Mohammed bin Salman beordret drapet, er amerikanske senatorer skråsikre.

MISTENKES: Amerikanske senatorer raser mot Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, og er ikke i tvil om at han beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: REUTERS / Andres Martinez Casares / NTB scanpix
MISTENKES: Amerikanske senatorer raser mot Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, og er ikke i tvil om at han beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: REUTERS / Andres Martinez Casares / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. oktober 2018 gikk journalisten Jamal Khashoggi inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Så ble han borte. Snaue tre uker seinere kom bekreftelsen alle hadde ventet på: Khashoggi hadde blitt drept inne på konsulatet.

Det store spørsmålet i saken er hvorvidt Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, hadde kjennskap til drapet og om det var han som beordret det.

Så langt har USAs president, Donald Trump, sagt at han ikke har blitt presentert for informasjon som direkte knytter bin Salman til drapet.

- Det kan godt være at kronprinsen hadde kunnskap om denne tragiske hendelsen. Kanskje han hadde kunnskap, og kanskje ikke, har Trump sagt.

«Gal» og «farlig»

Den virkelighetsoppfatningen deler ikke amerikanske senatorer, som i dag holdt et privat møte med CIA-direktør, Gina Hapsel. CIA har konkludert med at bin Salman «sannsynligvis beordret» drapet.

Møtet med Haspel har tydeligvis gjort inntrykk på senatorene, for de raser nå mot Saudi-Arabia, og er åpenbart helt uenige i president Trumps vurdering av bevisene CIA sitter på.

- Det er ingen rykende pistol, men en rykende sag, sier den republikanske senatoren Lindsay Graham, med henvisning til at Khashoggi skal ha blitt partert etter drapet, ifølge Washington Post.

Graham kaller bin Salman «gal» og «farlig», og sier han er overbevist om at kronprinsen hadde kjennskap til drapet i forkant.

- Du må bevisst lukke øynene for å ikke komme til den konklusjonen at dette ble orkestrert og organisert av mennesker under ledelse av Mohammed bin Salman, sier Graham, som får støtte fra sin partifelle, Bob Corker.

- Jeg tviler overhodet ikke på at kronprinsen beordret drapet. Hvis han ble ført foran en jury ville han blitt dømt innen 30 minutter. Skyldig, sier Corker, ifølge BBC.

Graham vil presse på for en resolusjonsavstemning i Senatet, der de slår fast at bin Salman medvirket i drapet på Khashoggi, skriver nyhetsbyrået AP.

Vil stanse våpensalg

Graham sier også at han ikke kan støtte våpensalg til Saudi-Arabia så lenge bin Salman sitter ved makta. Trump har så langt sagt at stans i våpensalget vil ødelegge mer for USA enn for Saudi-Arabia, og at det bare vil være gunstig for land som Kina og Russland.

VIDEO: Saudi-Arabia har innrømmet at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer Vis mer

Saudi-Arabia har konsekvent benektet at bin Salman kjente til drapet. Men ifølge CIA så antas det at Saud al-Qahtani, som ofte omtales som bin Salmans nærmeste rådgiver, hadde ansvaret for dødsskvadronen på 15 mann som tok livet av Khashoggi på konsulatet i Istanbul.

Ifølge CIA var al-Qahtani i kontakt med skvadronen samtidig som han kommuniserte med kronprinsen på drapsdagen.

CIAs konklusjon om at kronprinsen hadde en finger med i spillet skal ifølge Wall Street Journal også bygge på en uttalelse fra august 2017, der han skal ha snakket om å sette opp en felle for Khashoggi.

Bin Salman skal ha sagt at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi om å komme tilbake til Saudi-Arabia skulle mislykkes, så kan «vi kanskje lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre tiltak».

Ville starte motstandsbevegelse

Mandag avslørte også Khashoggis venn, aktivisten Omar Abdulaziz, hvorfor han tror Khashoggi ble drept.

Han mener det skal ha startet med et ønske om å stoppe bin Salman.

- Han trodde at MBS (Mohammad bin Salman, red.anm.) var problemet, og at noen måtte stoppe ham, sa Abdulaziz til CNN.

Derfor skal han og Khashoggi ha planlagt en online motstandsbevegelse mot Saudi-Arabia, hvor Khashoggi tydeliggjør at det er kronprinsen som er problemet.

- Gutten må stoppes, skrev Khashoggi i en melding til Abdulaziz.

I august i år ble Khashoggi sikker på at samtalene dem imellom kunne ha blitt fanget opp av saudiske myndigheter.

- Gud hjelp oss, skrev han da til aktivist-vennen.

To måneder seinere ble han drept.

Og selv om flere nå peker direkte mot bin Salmen, har Saudi-Arabia altså hardnakket benektet at han har noen befatning med drapet.

Saudi-Arabia har anholdt 18 personer som har status som mistenkte i saken. Myndighetene hevder at de handlet på egen hånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!