Senatskomité vil kaste ut Berlusconi

En komité i Senatet i Italia anbefaler at tidligere statsminister Silvio Berlusconi fratas sitt sete som senator.

UTKASTES:  Silvio Berlusconi på den plassen i Senatet i Roma, som en komité i huset vil frata ham, på grunn  av en dom for skattesvindel. Foto: AP / Scanpix / Gregorio Borgia
UTKASTES: Silvio Berlusconi på den plassen i Senatet i Roma, som en komité i huset vil frata ham, på grunn av en dom for skattesvindel. Foto: AP / Scanpix / Gregorio BorgiaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tråd med loven skal Silvio Berlusconi fratas sitt sete som senator, som følge av at han er dømt for skattesvindel. Loven sier at den som er dømt til mer enn to års fengsel ikke kan sitte i Parlamentet. Likevel skal altså Senatet stadfeste dette.

Dette nederlaget kommer like etter onsdagens sviende nederlag i Senatet, hvor han for første gang ikke hadde alle sine partifellers støtte.

Skattesvindel
1. august fikk Berlusconi en rettskraftig dom i Kassasjonsretten på fire års fengsel for storstilt skattesvindel. På grunn av amnestilover, som han fikk vedtatt mens han var statsminister, og høy alder - han er 77 år gammel - må han sone bare ett år, enten i husarrest eller i samfunnstjeneste.

Som vi har skrevet her i Dagbladet:

«Dersom Silvio Berlusconi må avtjene ett års samfunnstjeneste for skattesvindel, blir det første gang han setter landets interesser foran sine egne.»

Det vil nå bli opp til Senatet i plenum, i et møte om to ukers tid, å gjøre det endelige vedtaket. På grunn av komiteens sammensetting vil Senatet mest trolig avsette ham som senator. Han kan da ikke stille til valg på seks år. Og han vil miste sin parlamentariske immunitet, noe som kan åpne for nye rettsforfølgelser.

Ytterligere straff
Kassasjonsretten, som er landets øverste ankedomstol, opprettholdt en tidligere dom fra to rettsinstanser. Han ble i dommen først også tilmålt fem års forbud mot offentlige verv. Denne delen av straffen ble sendt tilbake til en domstol i Milano for ny utmåling. Forbudet vil bli fra tre til fem år, som kommer på toppen av forbudet mot å stille til valg dersom Senatet endelig vedtar dette.

Dersom dette skjer kan ikke landets tidligere statsminister vende tilbake til offisiell politikk før han er 83 år gammel. Men han kan naturligvis trekke i trådene fra et hjemmekontor, også om han sitter i husarrest. Flere i partiet hans har forsøkt å overtale ham til å la hans eldste datter, Marina Berlusconi, overta som partisjef i det høyst personlige partiet.

Trusler
Berlusconi var ikke til stede i Senatet under komiteens behandling. Han sendte bare et brev der han hevdet å bli dømt av senatorer som allerede hadde tatt parti mot ham.

Fra dommen mot ham ble rettskraftig har han vekselvis truet med å felle Italias regjering under statsminister Enrico Letta og å støtte ham. Han håpte å få en slags politisk fribrev som kunne la ham unnslippe dommen. Men han fikk ingen hjelp. Sist helg ga han ordre til de fem statsrådene fra hans eget parti om å gå av og utløse regjeringskrise.

Sviende nederlag
Onsdag var det holmgang i Senatet. Berlusconi ville skape regjeringskrise, men møtte motstand og opprør i sitt eget parti, Frihetens Folk (PdL). Under møtet måtte han gjøre kuvending og støtte statsminister Letta. Letta vant en overlegen seier, og kunne ha greid seg også uten Berlusconis hjelp i siste liten.

Det var et ydmykende nederlag, og Berlusconi fikk hard medfart i italienske aviser.

«Politisk mord»
Berlusconi har alltid hevdet å være uskyldig. Han anklager feministiske statsadvokater, venstrevridde dommere og venstresida allment for å forfølge ham.

I et brev til ukeblandet Tempi denne uka gikk han til et kraftig angrep på statsminister Letta og president Napolitano:«Enrico Letta og Giorgio Napolitano bør merke seg, at ved å ikke forsvare de politiske rettighetene til lederen for det moderate høyre ødelegger de en grunnleggende del av sin troverdighet.»

«Hvordan kan man ha tillit til folk som lar den viktigste regjeringspartneren bli politisk myrdet med juridiske midler?» spør Berlusconi.