NY UNDERSØKELSE: En ny undersøkelse viser at det det å sende barn i barnehage fra de er tre måneder gamle ikke har noen negativ effekt på barna. Foto: Scanpix / Illustrasjonsbilde
NY UNDERSØKELSE: En ny undersøkelse viser at det det å sende barn i barnehage fra de er tre måneder gamle ikke har noen negativ effekt på barna. Foto: Scanpix / IllustrasjonsbildeVis mer

- Send barna i barnehage når de er tre måneder gamle

Ingen negativ effekt på barna, sier stor undersøkelse. Jesper Juul stiller seg undrende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En stor amerikansk undersøkelse, som fulgte mer enn tusen barn fra de var null til sju år, konkluderer med at mor trygt kan begynne å arbeide kun tre måneder etter fødsel - så lenge kvaliteten på barnehagen er god.

Studien slår ihjel flere tidligere undersøkelser, som viser negative effekter på barna.

En større UNICEF-undersølese fra 2008 sa blant annet at introduksjonen av barnehager i utviklede land ikke er planlagt og at det skjer uten overvåkning. «Det kan beskrives som gambling med dagens barn og morgendagens samfunn», heter det i konklusjonen til FN-undersøkelsen.

- Ser hele barnet - Jeg er utrolig fornøyd med å tilbakevise tidlgiere studier. Vi måtte bare stille andre spørsmål, og det at vi så på hele livssituasjonen til både barnet og familien er helt klart måten å gjøre det på, sier Jane Waldfogel, professor ved LSE, til The Guardian.

Den amerikanske undersøkelsen tilbakeviser altså UNICEF-undersøkelsen. De tusen barna gjennomgikk kognitive tester etter 15, 24, og 36 måneder, samtidig gikk de inn i barnas familiesituasjon.

De amerikanske forskerne fant at barna som hadde en mor som gikk ut i jobb tidlig hadde svakere utvikling enn barna med hjemmeværende mor, men flere faktorer veide opp for dette. Blant annet var familiesituasjonen bedre i familier med arbeidende mor, med bedre økonomi, bedre psykisk helse, samt større sjanse for at barnet fikk høy kvalitet på omsorgen.

Med alle faktorer inne i bildet, fant forskerne ut at effekten av at mor gikk ut i arbeid tidlig, var nøytral.

- Familierelasjoner, økonomi og mental helse forandrer seg når mor arbeider, vi så på hele bildet og tok alle disse faktorene med i undersøkelsen. Da blir effekten null.

- Kompensasjonsmodell Dagbladets barne- og familieekspært, Jesper Juul, stiller seg kritisk til undersøkelsen.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette er en undersøkelse som er bestilt av en eller annen interesseorganisasjon. Man bruker en kompensasjonsmodell, der barnets svakere utvikling kompenseres med en lykkeligere og «bedre» mor, sier Juul til Dagbladet.

Juul mener man trekker konklusjonen for langt og på for tynt grunnlag.

- Jeg blir skeptisk når man blander to ting sammen, barnas utvikling og mors omsorgsevne. Man kan spørre seg om barn gjør det dårligere på skolen hvis man sender dem i barnehagen når de er tre måneder. Det er et godt spørsmål, og svaret er at det gjør de - selvfølgelig.

- Men: Barna får som komensasjon en bedre mor. Det er et gammelt argument som det sikkert er mye sannhet i, men nå synes jeg man går veldig, veldig langt når man sier at det ikke har noen effekt på barnet når man går ut i full jobb fra barnet er tre måneder gammelt, sier Juul.

Han mener videre man må se på barn som en berikelse og ikke fokusere på hvordan voksne kan realisere seg selv.

- Det er veldig interessant at man alltid snakker om hvordan barna belaster foreldrenes liv. Man burde heller snakke om hvorfor det å få barn er en bra idé for de voksenes sosiale utvikling. Undersøkelsen går inn i en amerikansk tradisjon, som er veldig funksjonsfokusert.

KRITISK: Dagbladets ekspert Jesper Juul. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
KRITISK: Dagbladets ekspert Jesper Juul. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer