- Send dem sigaretter

- Kanskje det er en måte å få drept dem på?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stemningen er alt annet enn god mellom USA og Iran etter at Iran i dag avfyrte ni langdistanseraketter.

Republikanernes presidentkandidat John McCain viser ikke lovende tendenser på diplomatiske evner, da han i går spøkte med at økende sigaretteksporte til Iran kan være en måte å bli kvitt iranerne på.

McCain kommenterte i går nye tall som viser at USAs eksport til Iran har tidoblet seg i løpet av president George W. Bushs tid i Det hvite hus.

Sigaretteksport utgjør en stor del av eksporten.

- Kanskje det er en måte å få drept dem på? var McCains kommentar til journalister i forbindelse med et valgkamparrangement i Pittsburgh på tirsdag.

- Det er ment som en spøk, fra en person som ikke har tatt en røyk på 28, 29 år, forsikret han raskt, ifølge NTB og Reuters.  

Cindy McCain dultet ektemannen i ryggen, men det kom litt for seint. I amerikanske medier reises nå spørsmålet om sigarett-spøken kan være farlig for presidentkandidatens politiske helse.

«Bomb Iran»

INGEN RØYK UTEN ILD?  John McCain spøker om å drepe iranere med sigaretter.
INGEN RØYK UTEN ILD? John McCain spøker om å drepe iranere med sigaretter. Vis mer

Det er ikke første gang McCains kommer med sleivspark i retning Iran .

Under et valgkamparrangement i South Carolina i fjor besvarte Arizona-senatoren et spørsmål om eventuelle angrepsplaner mot Iran med å synge en noe omskrevet strofe av poplåta Barbara Ann.

- Dere kjenner den gamle Beach Boys-sangen, Bomb Iran? spurte McCain før han begynte å synge «Bomb bomb bomb, bomb bomb Iran». Også den gangen framhevet han at det var en spøk.

- Kom igjen, jeg pratet med noen av veteranvennene mine. Min respons er, smil litt og få dere et liv, sa senatoren ifølge AP.

McCain sier nå at Irans testoppskytninger viser behovet for å satse på effektivt rakettvern.

- Rakett-testingen sammen med Irans manglende vilje til å redusere sine aktiviteter med kjernekraft, bør forene verdenssamfunnet til å stoppe Iran, sier han ifølg CNN .

Vil ha diplomati

Presidentrival Obama mener på sin side at USA må søke diplomatiske løsninger og bruke sanskjoner hvis nødvendig.

- Send dem sigaretter

- Det er på tide at Iran får et klart valg mellom å havne ytterligere på kollisjonskurs med resten av verden ved å fortsette som de gjør - eller få konkrete løfter hvis de trapper ned sine aktiviteter.

Det hvite hus raser nå mot prøveoppskytningen og ber Iran øyeblikkelig stanse utviklingen av raketter, og ikke utføre flere prøveoppskytninger.

USA og FNs sikkerhetsråd er innstilt på en diplomatisk løsning på konflikten med Irans atomprogram, framholder Washington.

- Iran bør unngå å utføre flere prøveoppskytninger hvis de virkelig ønsker å oppnå verdens tillit, sier talsmann for Det hvite hus Gordon Johndroe.

Selv fyrte Irans president Mahmoud Ahmadinejad løs en kraftsalve mot Vesten under sitt besøk i Malaysia i går.

Han beskyldte USA og Europa for «kunstig» å drive oljeprisene opp og at iranere ser på anklagene mot landet som krigshissere som en stor spøk.

- Jeg kan forsikre dere om at det ikke vil bli noen krig, sier han.  

SIGNAL TIL VESTEN: Iran sendte i dag opp ni lang- og mellomdistanse raketter.