HIT, MEN IKKE LENGER: Torbjørn Grønning og Line Fransson dekker krigen i Gaza for Dagbladet, men de slipper ikke inn i selve Gaza. Foto:
HIT, MEN IKKE LENGER: Torbjørn Grønning og Line Fransson dekker krigen i Gaza for Dagbladet, men de slipper ikke inn i selve Gaza. Foto:Vis mer

Send dine spørsmål til Dagbladets Gaza-team

Kan de rapportere sannheten fra grensa?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladets reportere på grensa mellom Gaza og Israel, Line Fransson og Torbjørn Grønning, er sendt ut for å dekke krigen i Gaza.

Men de, i likhet med alle andre vestlige reportere, slipper ikke inn for å dokumentere det som faktisk skjer.

De to har jobbet i Midt-Østen i flere perioder, og kjenner regionen og forholdene der godt. I dag stiller de til nettmøte klokka 15.00. Send inn dine spørsmål nederst i saken.

- Vi får ikke gjort jobben vår, sier Line Fransson.

- Israel beskylder vestlig presse for å bare dekke den palestinske siden, men nå har vi bare muligheten til å gjøre akkurat det motsatte fordi vi ikke slipper inn. Vi får ikke være vitner til det som skjer, det er det journalister i situasjoner som dette skal være, sier hun.

Hamada Hamada, som Fransson kjenner godt før og har samarbeidet med i flere år, rapporterer for Dagbladet fra Gaza.

- Jeg har jevnlig kontakt med ham. Han forteller at det bombes der hele tiden, at folk holder seg innendørs fordi de er livredde og at lidelsene er store. Men dette får ikke vi lov til å dokumentere, sier Fransson.

- I krigssituasjoner er det vanligvis mulig å få snakke med de som flykter. Men Gaza er så lukket at det ikke er mulig en gang, sier hun.

De to intervjuet nordmennene som slapp ut i forrige uke.

Grønning jobber hovedsakelig som pressefotograf. Hans arbeidssituasjon er naturlig nok frustrerende.

- Vi hører for eksempel fra Hamada om det som skjer. Men jeg får ikke dokumentert det. Jeg får ikke gjort jobben min, som er å få fram sivilbefolkningens situasjon og konsekvensene av krigen på begge sider, sier Grønning.

- Jeg vil ikke løpe i kuleregnet, men dokumentere hverdagen til de som lever under slike forhold, sier han.

Fransson og Grønning har møtt israelske soldater som sier at de egentlig ikke ønsker å kjempe i Gaza, og at de er uenige med sin egen regjering. Men de måtte uttale seg anonymt, fordi de ikke får lov til å la seg intervjue av den israelske hæren.

- Tidligere var det mulig å snakke med soldatene. Men nå har de munnkurv. I stedet er det hentet inn gamle ambassadører og diplomater som kommer løpende mot oss for å uttale seg. I dag kom de løpende med en rakett som var skutt ut fra Gaza for å vise den fram, sier Fransson.

John Ging, som er utsending fra FN i Gaza, slapp inn i området mandag denne uka. Overfor de palestinske reporterne i Gaza ga han uttrykk for at utestengelsen av de internasjonale pressefolkene var et problem, skriver New York Times.

- For at sannheten skal komme ut, må journalistene få slippe inn, sier han.