Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Send FN-soldater

FNs generalsekretær Kofi Annan ba i går om at det umiddelbart blir sendt en flernasjonal styrke til Liberia for å stanse de blodige kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annan kom med sin oppfordring i et brev til Sikkerhetsrådet, som han mener straks bør møtes for å bli enig om å gripe inn. Enhver utsettelse vil bare føre til flere lidelser for vanlige liberiere, sa han.

Med klar referanse til USA, som hittil har vegret seg for å gripe inn i Liberia, sa han at styrken burde ledes av et av FNs medlemsland.

Kolera og død

Frankrike er allerede i samtaler med USA om hvordan man skal gripe inn i Liberia-konflikten, som bare de siste dagene har ført til over 300 døde og tusenvis av sårede i Monrovia. Det er brutt ut kolera i byen og folk mangler, mat, rent vann og tak over hodet.

Den tidligere krigsherren og nåværende presidenten i Liberia, Charles Taylor, er under hardt press. Opprørerne kontrollerer 60 prosent av landet, men Taylor har nektet å gi fra seg makta. President George W. Bush har bedt Taylor gå av, men så langt har Bush-regjeringen gitt beskjed om at de ikke har planer om å sende soldater, skriver BBC. USA har historiske bånd til Liberia fordi frigitte slaver koloniserte landet i 1847. Og i går hadde folk plakater i Monrovia hvor det sto: «Hjelp oss, Amerika. Vi dør.»

Dynamiske samtaler

Den franske utenriksministeren Dominique de Villepin, som i går besøkte Ghana, sier at Frankrike er i samtaler med USA.

- En aktiv prosess er i gang, sier han.

Også Storbritannia har lagt vekt på at USA burde lede en multinasjonal fredsstyrke i Liberia. Britene grep effektivt inn i den grusomme borgerkrigen i nabolandet Sierra Leone for få år siden og påvirket fredsprosessen aktivt.

UNDER PRESS: Den tidligere krigsherren og nåværende presidenten i Liberia, Charles Taylor, er under hardt press. Omringet av sine sikkerhetsvakter besøkte han i går strategiske områder i utkanten av Monrovia. <!--FOTO-->