Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Send homoer og somaliere til øy i Østersjøen

Populistisk parti kan få den nye utenriksministeren i Finland.

 VIL - OG KAN BLI UTENRIKSMINISTER:  Partileder Timo Soini i populistpartiet Sannfinnene ser i følge mendingsmålingene ut til å bli en av de store valgvinenrne i Finland søndag. Her under under valgkampinnsurten i Vantaa lørdag, Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Reuters/NTB Scanpix.
VIL - OG KAN BLI UTENRIKSMINISTER: Partileder Timo Soini i populistpartiet Sannfinnene ser i følge mendingsmålingene ut til å bli en av de store valgvinenrne i Finland søndag. Her under under valgkampinnsurten i Vantaa lørdag, Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter riksdagsvalget søndag er det store muligheter for at Finland får en utenriksminister med sentrale partifeller som mener at somaliere og homofile bør tvangssendes til øya Åland i Østersjøen og at finlandssvensker og seksuelle minoriteter bør merkes med armbind.

Det populistiske protestpartiet Sannfinnene er allerede i inneværende fireårsperiode ett av de fire store partiene i riksdagen, men ville ikke være med i regjering etter forrige valg i 2011 i protest mot EUs (og dermed Finlands) lån de kriserammede statskassene i Portugal og Hellas.

Foran dette valget har Sannfinnene sagt at de vil være med i den nye regjeringen, og partilederen Timo Soini har gjort det klart på forhånd at det er en av de tre store regjeringstaburettene som gjelder: statsminister, utenriksminister eller finansminister.

Statsminister blir han ikke etter de siste valgmålingene. Etter finsk tradisjon får det største partiet i riksdagen statsministeren, og det ser ut til å bli Centern med klar margin.

Dermed taler det meste for at Centern, også hadde statsministeren fram til valget for fire år siden, får den ferske partilederen og nyrike IT-gründeren Juha Sipilä (53), som regjeringssjef.

Samlingspartiet til nåværende statsminister Alexander Stub ser ut til å få konkurranse av Sannfinnene og sosialdemokratene om å bli enst størst.

- Send bort homoer og somialiere
Etter Sannfinnenes brakvalg med 19 prosent i 2011 vakte den nyvalgte riksdagsmannen Teuvo Hakkarinen oppsikt på hjemmebane med en uttalelse om asylsøkere og minoriteter.

I finsk politikk er innvandringskritiske standpunkter langt mindre kontroversielt enn resten av Norden, på tross av at Finland bare hadde 3  600 asylsøkere i hele 2014 - mot 81 000 i Sverige og nærmere 12 000 i Norge.

Men selv i Finland ble det oppslag da nyvalgte Hakkarainen sa til storavisa Helsingin Sanomat at homoer, lesber  og somaliere bør tvangssendes til Åland.

Dette sitatet florerer i svenk og finsk presse rundt valgkampinnspurten til Sannfinnene, som ikke vil sammenlignes med Sverigedemokraterna.

Svensk TV4 intervjuet Hakkarinen fredag om han fortsatt står på samme standpunkt om homofile og asylsøkere i Finland.

Han tar ikke avstand fra uttalelsen, men sier at det ble litt store bokstaver den gangen fordi han var full da han uttalte seg.

Samtidig gir han en begrunnelse overfor TV4 om hvorfor Åland bør ta en større del av fastlands-Finlands problemer med minoritetsgrupper.

- Finnene på Åland har har brukt 260 millioner euro (om lag to milliarder norske kroner) på et vindkraftverk. Da må de også kunne bruke penger  på å ta inn flere folk, argumenterer Teuvo Hakkarinen.

En annerledes statsminister
Mannen som etter alt å dømme blir Finlands nye statsminister, er en helt ubeskrevet og annerledes politiker.

Den 53 år gamle partilederen har bakgrunn som sivilingeniør og som en vellykket forretningsmann i IT-bransjen.

Han arbeidet seg opp en relativt stor formue, solgte selskapet, plasserte pengene og gikk inn i politikken.

Et trekk ved ham som fenger finnene, er at han snakker på en helt annen måte enn andre politikere. Han har ingen politisk sjargong.

— Da han var i opposisjon kunne han si: «Jo, statsministeren har et poeng her.» Det var finnene veldig uvant med fordi opposisjonen alltid skal skjelle og smelle og aldri gi statsministeren rett. Han brøt et mønster, sier den finske politiske kommentatoren Torbjörn Kevin til NTB.

Dårlig i språk
Han var i Oslo før helgen for for å orientere journalister og politikere om den politiske situasjonen foran valget.

Den politiske analytikeren Torbjörn Kevin synes det er litt vanskelig å karakterisere Sipilä som politiker.

- Han er uerfaren. Han har ingen større språkkunnskaper, og han vil måtte jobbe veldig mye med å få en posisjon i EU og Europa.

- Vi vet lite om ham, annet enn at han prøver å framstå som et nytt alternativ, sier Kevin.

 STATSMINISTER-FAVORITT:  Lederen av Centern, Juha Sipilä, ser ut til å bli ny statsminister i Finland etter riksdagsvalget søndag. Foto:  ANTTI AIMO-KOIVISTO, Lehtikuva/AFP/NTB Scanpix.
STATSMINISTER-FAVORITT: Lederen av Centern, Juha Sipilä, ser ut til å bli ny statsminister i Finland etter riksdagsvalget søndag. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO, Lehtikuva/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media