- Send ikke jenter på politiske overnattingsmøter

Vårt Lands sjefsredaktør maner de politiske partiene til å ta oppgjør med alkoholkultur.

KRITISK: Vårt Land-redaktør Helge Simonnes. Foto: Vårt Land
KRITISK: Vårt Land-redaktør Helge Simonnes. Foto: Vårt LandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Send ikke unge jenter til politiske samlinger på hotell, skriver den kristne avisas sjefredaktør i en kommentar på Vårt Lands nettutgave.

Simonnes mener de politiske partiene bør gå sammen om å utforme vær varsom-regler for politiske møter.

Bakgrunnen er sexskandalene som har rystet flere partier, nå sist Venstre. Nestleder Helge Solum Larsen har trukket seg fra alle verv etter å ha blitt anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente. Solum Larsen har innrømmet sex, men nekter voldtekt.

Ligner Søviknessaken Simonnes ser et mønster, og mener sexskandalen i Venstre likner Søviknessaken: Ei ung jente melder seg inn i et parti og blir misbrukt av en av partiets ledere.

- I tur og orden er de fleste partier blitt rammet av at framtredende tillitsmenn har gått over streken i møte med unge politikerspirer. Ofte skjer det i sene nattetimer når partiene samler sine folk på hotell. Alkoholbruken bidrar til at grenser lettere overskrides. Foreldre bør trekke lærdom av dette: Det er ikke lurt å sende unge jenter eller gutter til politiske overnattingssamlinger. I alle fall ikke før partiene tar et oppgjør med ukulturen og alkoholbruken knyttet til partisamlinger, skriver Simonnes.

Alkohol visker ut grenser - Legger du ansvar over på ungdommene når du ber dem holde seg unna partisamlinger? Det er kanskje de politiske lederne som ikke bør få lov til å overnatte?

- Nei, det er ingen tvil om hvem som har ansvaret for overgrep. Jeg ville bare som foreldre tenkt føre var og være klar over risikoen. Alkohol har blitt en selvfølgelig del av partimøter. For mye bruk av alkohol gjør at grensesettingen blir utydelig. Dette skjer ikke bare i politiske sammenhenger. Det er dessverre en del av en seminarkultur. Like fullt bør partiene gå inn i dette på en ordentlig måte. Mange partier har regler for hvordan saken skal håndteres dersom et overgrep har funnet sted, men det minst like viktig å gi klar veiledning slik at et overgrep ikke skjer.

Må være trygt - Mener du alkohol bør forbys på slike politiske samlinger?

- Jeg kan ikke bestemme det. Men hadde jeg vært partileder, ville jeg tenkt på hvordan man kan redusere risikoen for at det skjer overgrep på partisamlinger. Det er viktig å rekruttere ungdom til politisk arbeid. Da må partiene sørge for at partimøter er et trygt sted å være. Det er partienes ledere som må sette en kulturell standard for hvordan slike møter skal være. Jeg mener partiene bør gå sammen og lage en vær varsom-plakat. Overgrep som skjer på partisamlinger har veldig store konsekvenser. Det er veldig alvorlige hendelser for dem som blir misbrukt og påfører partiet det gjelder stor smerte. Dette ødelegger for politikken. Jeg sier ikke at alkoholen har skylda, men alkohol er en faktor i en slik kultur, sier Simonnes.