- Send Keiko til USA

TROMSØ (Dagbladet): - Keiko-saken er en grotesk dyrehistorie, sier verdens fremste ekspert på spekkhoggere, finske Tiu Similä.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dyret er sannsynligvis svært stresset av alle menneskene som valfarter rundt den på Nordmøre. Slik fortsetter farsen om Keiko, sier hun.

Hun kommer med skarp kritikk av organisasjonen Ocean Futures - som slapp Keiko fri på Island. Similä mener de må bære ansvaret for det hun oppfatter som en dyretragedie. Forskeren mener det ikke er håp for Keiko. I den forstand at han vil aldri noensinne kunne bli «normal» igjen.

- Latterlig

- Hele hans atferd er unormal. Det taler sitt eget språk at han har svømt over de rike fiskeforekomstene i Atlanterhavet og rett inn i en norsk fjord. Alle forsøk på å få ham tilbake til naturen er dømt til å mislykkes, sier Similä, som i 1988 tok doktorgrad på spekkhoggere ved Universitetet i Tromsø.

Siden har hun forsket på arten, ofte med utgangspunkt i Tysfjord i Nordland.

- Keiko kan kun overleve på en måte, og det er ved at mennesker gir ham mat. Det er en ulykkelig situasjon for Norge å bli belastet med dette.

- Ansvaret ligger hos amerikanerne som av en eller annen latterlig grunn trodde det var mulig å trene ham opp til å klare seg i det fri. Prinsipielt sett bør disse personene nå ta ansvar, hente dyret i Norge, ta vare på det og bringe det tilbake til USA, mener Simliä.

- Meningsløs tanke

- Du mener altså at det var et overgrep å slippe hvalen ut på åpne havet?

- Ja. Det er en meningsløs tanke. Et dyr som har levd 20 år i fangenskap har rett og slett ikke anelse om hvordan det skal overleve i Atlanterhavet og vil trolig heller aldri kunne lære det. Forsøket på å trene ham «tilbake til naturen» har jo også vist seg å være mislykket, sier hun.

SKRUDDE PÅ SJARMEN: Keiko sprudlet i Skålvikfjorden i går, men ikke alle er like glade for at den berømte spekkhoggeren befinner seg i Norge.