- Dyret er sannsynligvis svært stresset av alle menneskene som valfarter rundt den på Nordmøre. Slik fortsetter farsen om Keiko, sier hun.
Hun kommer med skarp kritikk av organisasjonen Ocean Futures - som slapp Keiko fri på Island. Similä mener de må bære ansvaret for det hun oppfatter som en dyretragedie. Forskeren mener det ikke er håp for Keiko. I den forstand at han vil aldri noensinne kunne bli «normal» igjen.
- Latterlig
- Hele hans atferd er unormal. Det taler sitt eget språk at han har svømt over de rike fiskeforekomstene i Atlanterhavet og rett inn i en norsk fjord. Alle forsøk på å få ham tilbake til naturen er dømt til å mislykkes, sier Similä, som i 1988 tok doktorgrad på spekkhoggere ved Universitetet i Tromsø.
Siden har hun forsket på arten, ofte med utgangspunkt i Tysfjord i Nordland.
- Keiko kan kun overleve på en måte, og det er ved at mennesker gir ham mat. Det er en ulykkelig situasjon for Norge å bli belastet med dette.
- Ansvaret ligger hos amerikanerne som av en eller annen latterlig grunn trodde det var mulig å trene ham opp til å klare seg i det fri. Prinsipielt sett bør disse personene nå ta ansvar, hente dyret i Norge, ta vare på det og bringe det tilbake til USA, mener Simliä.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger