- Send narkomane hjem

Byråd i Oslo, Erling Lae (H), vil sende hundrevis av hovedstadens narkomane hjem til kommunen de kommer fra. Oslos én milliard kroner til rusmiddelomsorg strekker ikke til. - Andre kommuner driver umoralsk og kynisk sosial dumping i Oslo, mener Lae.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av landets narkotikamisbrukere holder til i Oslo. Høyre-byråden i hovedstaden har sett seg grundig lei på at andre kommuner ikke tar ansvar for å gi bolig og behandling til mange narkomane som trekker til Oslo. Derfor krever Lae to lovendringer slik at Oslo kan skyve mer av problemene og kostnadene tilbake til kommunen de narkomane kommer fra. Beregninger fra Oslo kommue viser at tilflyttede narkomane koster 450 millioner kroner i året.

Endre loven

Loven må endres slik at Oslo i en toårsperiode kan sende regningen for bolig og behandling for narkomane som oppholde seg i Oslo, til hjemkommunen.

I tillegg må det bli juridisk lettere å sende narkomane på tvangsbehandling i hjemkommunen.

- Dette gjelder rusmisbrukere som ikke har fast bosted i Oslo, men likevel har fast opphold her. Disse trenger et behandlingstilbud for å bli kvitt sitt rusproblem, sier Lae til Dagbladet.

Til grunne

- Narkomane vil få bedre hjelp i kommunen de kommer fra. Sjansen for at de går til grunne i Oslo er mye større, fordi miljøet er mye råere her, sier Lae til Dagbladet.

Han understreker at Oslo skal være en åpen by, der det «er lov å være annerledes og ha et rusproblem». Men nå er grensen nådd.

Rammer klientene

- Slik det er nå driver vi rusmiddelomsorgen for hele Norge. Det er helt galt. Vi kan ikke gjøre en god nok jobb. Det rammer klientene, sier Lae.

- Jeg vil jo ikke akkurat sette folk på toget uten at de har et tilbud, sier Lae, som likevel vil ha større mulighet til å sende narkomane - også de over 18 år - til tvangsbehandling.

- I dag kan vi ikke sende noen hjem hvis ikke vedkommende er under 18 år og de faller inn under lov om sosialhjelp. Loven er slik at du skal ha hjelp der du bor. Jeg tror nok at vi av og til må bruke tvang mer enn i dag av hensyn til klienten selv.

Jeg vil endre loven slik at det blir lettere å bruke mer tvang, sier Lae til Dagbladet.

FORNEDRELSE: - Risikoen for at narkomane går til grunne er større i Oslo, mener byråd Erling Lae (H).