- Send regjeringen på joggetur!

John Alvheim (Frp) synes helseminister Høybråten kan starte med å ta med sin egen regjering på joggetur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne skremselen går på livskvaliteten løs. Ingenting er tillatt lenger bortsett fra å spise gulrot. Når Høybråten går så sterkt ut, synes jeg han bør legge en times felles regjeringsmosjon opp og ned Karl Johan hver dag så vi andre kan se hvordan det funker, sier leder i sosialkomiteen, John Alvheim (Frp).

- Noen har tydeligvis et behov for å markere seg, kommenterer han syrlig med pilkast retning Høybråten.

Forsiktig

Bjarne Håkon Hanssen (Ap), nestleder i sosialkomiteen, også kjent som «Pølse-Hanssen» fra tida som landbruksminister, vet hvordan det er å slite med vekta. Han mener helseminister Høybråten bør passe seg for å påføre folk usunne holdninger til mat.

- Han bør være forsiktig. Altfor mange har sykelige problemer med slanking og spiseforstyrrelser.

Jeg er en matglad person, og det akter jeg å være. 99 prosent tror at grunnen til overvekt bunner i at vi spiser for mye, faktum er at vi aldri har inntatt så få kalorier, det er mangel på aktivitet som er problemet. Det bør tilrettelegges for en time mosjon i skolen hver dag, men også næringslivet bør skape arenaer for fysisk aktivitet i arbeidstida.

Selv har jeg slitt med vekta hele livet, jeg har ett godt råd til alle: kjøp dere pulsklokke! Feilen alle gjør er at de starter for hardt, med pulsklokka holder jeg 60-70 prosent av makspuls og slipper blodsmaken. Jeg merker de helsemessige effektene når jeg trener. Når pølse-Hanssen greier det, må andre også greie det. Men ikke glem matgleden!

Treg Høybråten

Lege Christian Drevon ved ernæringsinstituttet ved Universitetet i Oslo og Norsk Forening for Fedmeforskning, er ikke spesielt imponert over Høybråten.

- For fire år siden skrev jeg en utredning om vekt og helse som ligger til grunn for den nye rapporten. Den ble overlevert Høybråten da han satt i Bondevik 1-regjeringen. Ingenting har skjedd. Vi foreslo økt satsing på forskning og opprustning av helsevesenet.

Det er ikke nok å si at folk må skjerpe seg, at de har seg selv å skylde på for sin egen overvekt. Så enkelt er det ikke. Noen er også genetisk belastet.

Overvekt finnes i alle samfunnslag, men minst blant de med høy utdanning. Sunt kosthold er et markant trekk på klasseskille i Norge i dag. Det er glimrende at det nå blir varslet tiltak mot overvekt, sier Drevon.

Bortprioritert

I dag venter rundt 200 overvektige på å bli operert for sin overvekt.

- Tilbud om operasjon for dem som trenger det er så å si ikke eksisterende. Nå står 200 i kø, men bare 20-30 får operasjon hvert år. Overvektige blir systematisk bortprioritert. Det er bra kompetansen i helsevesenet nå skal økes, men jeg tror det ikke før jeg ser det, sier Lina Bolland i Landsforeningen for overvektige.