- Send udugelige rektorer i fengsel

Norske foreldre finner seg i altfor mye, og flere burde anmelde skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener både Elevorganisasjonen og foreldreforeningen Aktive Foreldre

- Dersom en rektor aktivt har valgt å ikke gjøre noe med et alvorlig forhold på skolen, er ikke fengsel for streng straff, mener leder i Elevorganisasjonen, Sigve Indregard.

Han oppfordrer foreldre og elever som ikke er fornøyde med skolen til å klage, eller anmelde skolen. Det gjør også landets største foreldreforening, Aktive Foreldre.

- Foreldre finner seg i altfor mye. Barna våre skal ha et godt inneklima, et bra klassemiljø, og de skal ikke bli mobbet. Hvis ikke må foreldre klage. Vi vil gjerne ha en rettssak mot skolen, sier leder for organisasjonen Aktive Foreldre, Lill-Ann Junker Gundersen.

I vår fikk norske elever lovfestet rett til et godt skolemiljø.

- Opplæringsloven må ikke bli en sovende lov. Vi vil gjerne ha saker inn for rettsapparatet, slik at de kan gi et tydelig signal om at rektor og skoleeier har ansvaret for elevene sine, sier Indregard.

Ingen dømt

Foreløpig er ingen dømt for brudd på opplæringsloven.

Utdanningsforbundet mener at en årsak til at foreldre velger å ikke anmelde skolen, er at de har lite å klage over.

- Dette kan være et signal om at det står bra til i norske skoler. Terskelen for å gå til sak mot skolen bør være høy, sier leder i forbundet, Helga Hjetland.

Aktive Foreldre er oppgitt over holdningene til Hjetland. De får daglig henvendelser fra foreldre som er bekymret.

Kan få fengsel

- Hvis noen påstår at det ikke begås lovbrudd på norske skoler, følger de ikke med. Alle spørreundersøkelser som er foretatt blant elever, viser at lærere mobber, sier Indregard.

Skoleleder og skoleeier har ansvaret for brudd på opplæringsloven, og kan få opptil tre måneders fengsel for å bryte loven.

I disse dager lager Elevorganisasjonen brosjyrer som de skal dele ut på alle skoler. Organisasjonen vil opplyse elever og foreldre om rettighetene deres, og i tillegg oppfordre dem til å klage.

Aktive Foreldre har også utarbeidet en hjelpeliste.

- Skolen er et veldig lukket system. Vi må gå løs på det med brekkstang for å få åpnet det opp, sier Lill-Ann Junker Gundersen.