- Sender 150 spesialsoldater til Afghanistan

Les hele redegjørelsen i Stortinget i formiddag fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bak lukkede dører redegjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre for regjeringens beslutning om å sende flere norske soldater til Afghanistan.

Deretter gikk han opp på Stortingets talerstol og informerte om beslutningen om å øke den norske styrken i Afghanistan med omlag 150 soldater.

- NATOs innsats i Afghanistan er alliansens viktigste noen sinne, og situasjonen der angår oss direkte, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget i formiddag.

- Afghanistan angår oss direkte

Støre ramset opp de voldsomme utfordringene Afghanistan og folket må ha hjelp med fra det internasjonale samfunnet: fattigdom, ekstremisme, høy kriminalitet, svak statsøkonomi og en svak statsse

- Situasjonen i Afghanistan angår oss direkte: landet er et arnested for ekstremisme og store mengder narkotika blir pøst ut i våre deler av verden, sa Støre, som trakk fram hva en afghansk minister hadde sagt da han selv besøkte landet i januar:

-Afghanistan har ennå ikke reist seg etter krigstilstandene og trenger all mulig hjelp til å gjenreise samfunnet.

Avgjørelsen om å øke troppebidraget ble tatt på gårsdagens regjeringskonferanse. Utenriksministeren understreket at de norske spesialsoldatene skulle brukes i Kabul, og ikke under noen omstendigheter brukes andre steder - herunder i det konfliktfylte sør.

Her kan du lese hele redegjørelsen fra utenriksminister Jonas Gahr Støre, som startet i Stortinget 10.00.

ORIENTERTE:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre før møtet i den utvidete utenrikskomiteen på Stortinget i dag morges. Foto: Scanpix
ORIENTERTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre før møtet i den utvidete utenrikskomiteen på Stortinget i dag morges. Foto: Scanpix Vis mer

Først nei 

Regjeringen sa først nei til NATOs forespørsel om å bidra med spesialstyrker i Afghanistan i oktober i fjor.

I november ble den norske regjeringen spurt på nytt om troppebidrag. Også denne gangen ble svaret nei.

Den gang ble det oppfattet som at et hardt presset SV etter nederlaget om gasskraftverket på Mongstad, fikk regjeringskollegene Ap og Sp til å si nei til NATOs forespørsel om troppebidrag.

Opptrappingen av det norske bidraget har skapt uro i SV, som denne gang må godta et nederlag i regjeringen.

- Må vurdere å trekke seg

SV må vurdere å trekke seg fra regjeringen etter vedtaket om å øke Norges styrkebidrag i Afghanistan, mener landsstyremedlem i partiet, Michael Bo Bergman.

Mandag kveld satt SVs landsstyre i et krisemøte hvor partileder Kristin Halvorsen prøvde å roe gemyttene.

- Dette er en særdeles vanskelig sak for SV, og det var ikke akkurat noen jubelstemning i landsstyret over å måtte ta stilling til en så vanskelig sak. Nå må SV vurdere sin posisjon i regjeringen, sier Bergman til Kanal 24, ifølge NTB.

INFORMERTE: Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol tirsdag.