Krigen i Ukraina

Sender amerikansk «supervåpen»

USA har besluttet å sende flere rakettsystemer til Ukraina. Det er det sterkeste rakettsystemet sendt fra vesten så langt. Russerne er ikke fornøyd.

AMERIKANSKE RAKETTER: Rakettsystemet M142 HIMARS kan treffe russiske mål opptil 80 kilometer unna. Foto: FADEL SENNA / AFP
AMERIKANSKE RAKETTER: Rakettsystemet M142 HIMARS kan treffe russiske mål opptil 80 kilometer unna. Foto: FADEL SENNA / AFP Vis mer
Publisert

USA skal sende flere rakettsystemer til Ukraina, bekrefter president Joe Biden.

I en kronikk i New York Times skriver presidenten at han har besluttet at USA skal gi Ukraina «flere avanserte rakettsystemer og ammunisjon som skal gjøre dem i stand til å gjennomføre mer målrettede angrep på slagmarken i Ukraina.»

Presidenten går ikke i detalj om hvilken type rakettsystemer det dreier seg om, men kort tid etter at kronikken ble publisert, uttalte en anonym amerikansk tjenestemann overfor journalister at det dreier seg om rakettsystemet Himars.

Dette systemet kan treffe russiske mål opptil 80 kilometer unna - og vil gi «en sterkest mulig posisjon ved forhandlingsbordet».

EKSPLOSJON: Russland skal ga truffet en tank i Sievjerodonetsk. Etter det har guvernøren i området bedt lokalbefolkningen holde seg i tilfluktsrom. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Overlegen rekkevidde

M142 Himars står for «High Mobility Artillery Rocket System» og er et amerikanskprodusert rakettartillerisystem. Det er en såkalt MLRS, en mobil enhet som kan skyte opp flere presisjonsstyrte missiler.

Både Ukraina og Russland bruker allerede MLRS, men Himars har overlegen rekkevidde og presisjon, ifølge The Guardian. Det er det sterkeste rakettsystemet sendt til Ukraina så langt.

M142 er lettere, mobilt og kan fraktes enklere enn det som er sendt tidligere - og kan være klare til å skyte innen 15 minutter etter den har rullet ut, ifølge 19fortyfive.

M142 kan motta koordinater fra et kommandosenter eller liknende via en datalink langt unna, og kan sette et mål i brann 16 sekunder etter utskyting. Det kan være en trussel for selv mål i bevegelse som er vanskelig å treffe, ifølge 19fortyfive.

Klasevåpen

De tre ammunisjonen som Ukraina sannsynligvis vil motta, er den standard M26-raketten, med en rekkevidde på rundt 45 kilometer, og de GPS-styrte M30 og M31, som kan nå ut til 70 km, ifølge Forbes.

Både M26- og M30-rakettene bruker klaseammunisjon som sprer hundrevis av små bomber over et stort område, ifølge Forbes.

Klaseammunisjon som brukes av både Ukraina og Russland i de nåværende kampene, er kontroversielt og forbudt i Norge på grunn av at udetonerte sprenglegemer blir liggende, ofte i mange år, og utgjør en stor fare for sivilbefolkning, ifølge norsk regjering.

DRONEKRIG: I sosiale medier florerer det av videoer som viser ukrainske styrker slippe hjemmelagde bomber fra droner på russiske styrker. Video: Telegram / Youtube / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Putins talsmann med USA-stikk

Onsdag har Russland rast mot våpenforsendelsen flere ganger.

- USA kaster bensin på bålet ved å sende våpen til Ukraina, sier Putins talsmann Dmitri Peskov, ifølge det russisk statseide mediet Ria Novosti.

Peskov sier til Ria at Russland ikke stoler på at den ukrainske presidenten Zelenskyj vil bruke våpenforsendelsen til å angripe russisk område.

Den russiske regjeringen er «ekstremt negativ» til at amerikanerne sender Himars, sier russisk viseutenriksminister Sergej Rjabkov til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

Russerne mener avgjørelsen øker faren for direkte konfrontasjon mellom USA og Russland, sier han.

Rjabkov anklager USA for å ikke ha gjort noe for å finne en løsning på Ukraina-krisen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer