BEGYNNER FREDAG: - Her må hvert parti forplikte seg til å stille med et visst antall personer. Vi har tenkt å sette i gang fredag og lørdag, sier Jan Bøhler om den planlagte mobiliseringen for Natteravnene. På bildet er han sammen med Libe Rieber-Mohn på  Ap's valgvake. Foto: Jacques Hvistendahl
BEGYNNER FREDAG: - Her må hvert parti forplikte seg til å stille med et visst antall personer. Vi har tenkt å sette i gang fredag og lørdag, sier Jan Bøhler om den planlagte mobiliseringen for Natteravnene. På bildet er han sammen med Libe Rieber-Mohn på Ap's valgvake. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Sender Ap-medlemmer gatelangs mot overfalls-voldtekter

Oslo Ap's leder Jan Bøhler ber partier, innvandrerorganisasjoner og idrettslag støtte Natteravnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er bekymret for alle overfallsvoldtektene i Oslo. Hele 50 slike voldtekter, eller forsøk på det, er anmeldt i Oslo hittil i år.

Mobiliserer Alle voldtektene har gitt stor oppmerksomhet om initiativer som Borgervern-alliansen, Trygghetsvaktene, og egne, kommunalt innleide vakter.

Nå advarer Jan Bøhler mot å prøve å «finne opp kruttet», og sier at det allerede finnes et godt utprøvd frivillig tiltak mot lovløse tilstander i Oslo-gatene.

- Arbeiderpartiet har tenkt å mobilisere for Natteravnene. De har skjønt rollen sin. De har en kultur for hvordan de skal opptre, og de trenger flere folk, sier han til Dagbladet.

Gatelangs til helga Allerede denne helga planlegger han å gå i gang.

Foreløpig kan ikke Bøhler si hvor mange Arbeiderparti-medlemmer som vil gå gatelangs for Natteravnene denne helga, fordi saken først skal diskuteres i et styremøte i Oslo-partiet i kveld.
Dermed vet han heller ikke hvem som blir med, og svarer slik på om statsminister Jens Stoltenberg vil delta:

- Det skal jeg ikke si noe om, for jeg kjenner ikke planene hans, men jeg skal prøve å organisere både høyt og lavt.

Bøhler er likevel ikke i tvil om at interessen er stor, etter å ha deltatt på et møte for nye Ap-medlemmer igår.

I tillegg oppfordrer han andre partier, innvandrerorganisasjoner og idrettsforeninger til å melde seg for innsats for Natteravnene.

Etterlyser samarbeid Bøhler har stor tro på Natteravnene, som forebygger vold og skadeverk med voksne, edru personer som er til stede i gatene nattestid.
Han håper de andre initiativene som nå har meldt seg, legger opp til samarbeid og ikke konkurranse.

- Jeg ønsker andre initiativer velkommen, men da burde de lage en koordinering med Natteravnene. Hvis noen vil kalle seg noe annet og gå under en annen paraply, bør det være en koordinering, sier Bøhler.

Han har snakket med lederen i Natteravnene, som ønsker seg en slags turnusordning i helgene framover, der Ap og forhåpentligvis flere partier stiller opp med et bestemt antall medlemmer.

Bøhler håper partiene og noen av innvandrerorganisasjonene kan stille med for eksempel ti stykker hver på fredagene og lørdagene framover.

Advarsel Jan Bøhler kommer nå med en klar advarsel til de nye initiativene som har meldt seg.

- Det er avgjørende at de forstår at det de kan gjøre er å være til stede, og at de ikke bryter grensen i forhold til det å utøve makt eller bruke midler som bare politiet kan bruke, sier Bøhler.

Han er skeptisk til uttalelsene fra initiativtakeren til Borgervern-alliansen, Terje Bratland, om å gå inn i situasjoner og holde personer igjen fysisk, i Dagbladet i går.

- Det å bruke maktmidler er det politiet som har fullmakt til i Norge, sier Bøhler.