Sender asylsøkere tilbake

Justisdepartementet starter opp igjen hjemsendelsen av asylssøkere fra Kroatia, Bosnia, Makedonia og Albania som har fått avslag på sine asylsøknader. Under Kosovo-konflikten fikk flyktningene være her i landet, selv om de hadde fått beskjed om å reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Kosovokrisen innførte norske myndigheter en returstopp for asylsøkere fra landene rundt krigsområdet i Jugoslavia. Årsaken var at myndighetene mente det ikke var trygt å sende dem tilbake.

- Nå er stabilitet i de omkringliggende landene, og vi mener det ikke er noen fare for flyktningenen å returnere tilbake, sier statssekretær Atle Hamar (V) i Justisdepartementet til Dagbladet :på nettet.

Ikke ut på dagen

Selv om returstoppen er opphevet med øyeblikkelig virkning, kommer ikke myndighetene til å tvangsutsende flyktningene umiddelbart. Det er opp til politiet å vurdere i hver enkelt sak når den nye utreisedatoen skal fastsettes.

Asylsøkerne får ikke vurdert saken sin på nytt, men utlendingsmyndighetene og politiet vil foreta en individuell vurdering av hver enkelts utreisedato.

- Den vurderingen vil være romslig.

- Hva mener du med det?

- At de som må returnere skal få rimlig tid til å forberede seg, sier Hamar.

For asylsøkere som kom fra selve Kosovo er det foreløpig innført frivillig retur. 8000 mennesker kom fra flyktningeleirene til Norge under Kosovo-krisa.

- Omlag 2000 av disse menneskene har allerede reist eller bestemt seg for å reise om kort tid, sier Hamar.

Returstoppen oppheves samtidig med den kollektive beskyttelse av asylsøkere og flyktninger fra Kosovo.