Sender barna til Afrika fordi norsk skole er for dårlig

Flere hundre norsk-somaliske barn er på lange utenlandsopphold i Somalia, Kenya og Egypt og Storbritannia fordi foreldrene deres er misfornøyd med den norske skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedårsaken til at barn sendes ut, er misnøye med det norske skolesystemet og bekymring for at barna ikke lærer nok i Norge, skriver Aftenposten.

- Det er et gjennomgående tema blant alle vi har snakket med. Foreldre opplever ofte at barna oppfattes som svake elever, gjerne fordi de snakker dårligere norsk enn sine jevnaldrende. Det bekymrer foreldrene at barna ikke blir utfordret nok i Norge, sier Hilde Lidén ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun er en av forfatterne bak rapporten «Transnasjonal oppvekst», som legges fram denne uken. Her har forskerne kartlagt omfanget av og årsaker til at barn med innvandrerbakgrunn reiser på lengre utenlandsopphold.

Fenomenet er størst blant norsksomaliere, men også utbredt blant barn med pakistansk og irakisk bakgrunn. På undersøkelsestidspunktet var nesten 200 norsk-somaliske barn registrert bosatt i Somalia. Barna sendes gjerne til Puntland og Somaliland, nord i landet, der det er relativt fredelig.

«De anser at undervisningssystemet i Kenya, Storbritannia og Egypt er bedre enn det norske», heter det i rapporten, der foreldre og barn er sitert på at de anser skolen i Somalia som bedre enn den norske.

Lidén understreker at det ofte er andre årsaker til utenlandsopphold, i kombinasjon med skolemotivasjon. Blant årsakene er ønsket om å gi barna økt kulturell og religiøs forankring.

- Så kan også det å slippe unna barnevern og myndigheters kontroll være en motivasjon for noen, sier Lidén.

(NTB)