Sender Bondeviks skjebne på høring

Carl I. Hagen vil ikke redde Kjell Magne Bondevik uten å få klekkelig betalt. Til overmål vil regjeringens skjebne bli avgjort ved en «høring» blant Frp's medlemmer og velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen vil brutalt ramme KrFs hjertesaker ved å rasere u-hjelpen, kutte alkoholavgifter og stoppe asylstrømmen.

Dette blir høsten da alt kan skje. Budsjettforslaget som ble lagt fram i går, provoserte både Ap og Frp kraftig. Faren for regjeringskrise i løpet av høsten er stor. Allerede etter få timer ble det klart at Arbeiderpartiet nærmest helt utelukker muligheten for en budsjettavtale med regjeringen. Bondevik må nok en gang feste sin lit til den uforutsigbare Carl I. Hagen.

Skatteøkning

Frp legger nå opp til en budsjettstrategi som vil plage livet av regjeringen. Ikke bare skal de ha tunge gjennomslag, men hele partiet skal trekkes inn i vurderingen om regjeringen til slutt skal felles.

- Situasjonen er helt åpen. Vi vil bruke tida til å lytte til våre medlemmer og velgere, sier Hagen til Dagbladet.

I går kalte Hagen, som er Bondevik II-regjeringens fødselshjelper, statsbudsjettet en rein provokasjon mot Frp.

Han varsler motkrav som betyr at Bondevik må svelge kameler for å redde livet:

Bistandsbudsjettet, som i går var Bondeviks stolthet, vil bli skamfert.

Hagen vil kreve politiske avtaler om strukturendringer i Frp's retning. Eget utenlandsbudsjett og avtale om framtidig budsjettsamarbeid, vil være stikkord her.

- I Sverige har Miljøpartiet fått gjennomslag for å ha politiske rådgivere i regjeringen, kunne det være noe?

- Ja, det er klart, dette er noe som er interessant for oss, sier Hagen.

De nærmeste ukene må Frp gjøre et veivalg: Skal partiet redde regjeringen ved å inngå et kompromiss og svelge den utskjelte handlingsregelen for bruk av oljepenger, eller skal de bidra til regjeringskrise som kan føre Ap tilbake til regjeringskontorene?

Scenario

Dette kan skje:

  • Frp stiller så umulige krav at det ikke blir noen avtale.
  • Bondevik banker på Jens Stoltenbergs dør. Men Stoltenberg krever at skattelettelsene fjernes, noe som vil være umulig for en regjering hvor Høyre er med. Det blir ingen budsjettavtale med Ap.
  • Bondevik stiller kabinettsspørsmål. To muligheter:
  • Frp kommer til at de tross alt er tjent med å la regjeringen sitte videre og slites innad, og redder regjeringen, sannsynligvis for siste gang.
  • Bøyer ikke Frp av, blir det regjeringskrise i høst, og en kaotisk situasjon oppstår.

Da er det nytt spill, flere muligheter og flere runder. I denne situasjonen sitter KrF, som vippeparti i Stortinget, med nøkkelen og kan velge samarbeidspartnere. Går KrF til Ap, vil Frp være uten budsjettinnflytelse.

PROVOSERT: Carl I. Hagen ble kraftig provosert av regjeringens budsjettforslaget i går. Frp legger nå opp til en strategi som vil plage livet av regjeringen.