Sender elitesoldater til Somalia

Franske myndigheter vil frigjøre besetningen på «Le Ponant».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Franske elitesoldater er på vei til Somalia i et forsøk på å frigjøre besetningen om bord på det kaprede skipet «Le Ponant».

Et team fra GIGN, en kommandostyrke som blant annet jobber mot terror og med å frigjøre gisler ble i dag sendt til Djibouti for å styrke forhandlingsgrupper som allerede er på plass. Det bekrefter Pascale Andreani, talskvinne for det franske utenriksdepartementet overfor AP.

Tatt av pirater

«Le Ponant» ble kapret av ti somaliske pirater på fredag. En besetning på 30 var om bord, men luksus-yachten hadde ikke med seg passasjerer da skipet ble kapret. Av de 30 er 22 personer franske statsborgere.

Franske myndigheter har oppnådd kontakt med piratene om bord.

- Vi har fått bekreftet at besetningen er trygge og at de får god behandling, sa Andreani på en pressebrief tidligere i dag.

Hun forklarte at gislenes sikkerhet har høyeste prioritet hos de franske myndighetene.

- Ikke betal dem

TATT AV PIRATER: Den franske luksu-yachten «Le Ponant» ble kapret av somaliske pirater fredag. Yachten var på vei fra Seychellene i Det indiske hav uten passasjerer da piratene slo til. Foto: AP/SCANPIX
TATT AV PIRATER: Den franske luksu-yachten «Le Ponant» ble kapret av somaliske pirater fredag. Yachten var på vei fra Seychellene i Det indiske hav uten passasjerer da piratene slo til. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Myndighetene i den somaliske Puntland-regionen, hvor yachten holdes, advarer den franske regjeringen mot å betale løsepenger, skriver AP.

- Pengene vil bare oppmuntre piratene til å fortsette med sine kriminelle handlinger. For tiden har de penger, de bruker satelittelefoner og andre moderne kommunikasjonsmetoder. De er godt organisert, forklarte Puntlands informasjonsminister Abdirahman Mohamed Bangah.

Han oppfordret samtidig den amerikanske marinen og andre vestlige styrker til å frigjøre skipet ved bruk av makt.

I morgen vil president Nicolas Sarkozy etter planen møte familiene til de franske besetningsmedlemmene på «Le Ponant».

«Le Ponant» er en tremastet yacht. Det kaprede skipet har kapasitet til å ha 64 passasjerer om bord. Skipet har fire dekk, to restauranter og luksuslounger både innendørs og utendørs.