Sender fanger til«tortur-fengsler»

CIA sender terrormistenkte til fengsler i land hvor tortur er en del av avhørsmetodene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) De foretrukne landene er blant annet Egypt, Jordan, Saudi Arabia, Syria og Pakistan.

Alle disse landene står oppført i det amerikanske Utenriksdepartementets årsrapport over land som bryter menneskerettighetene, og hvor tortur blir brukt i fengslene.

Mellom 100 og 150 fanger skal være sendt fra blant annet Guantanamo til land i Midtøsten og Asia.

Ifølge The New York Times har CIA fått lov til slik «utførsel» av fanger uten å måtte konsultere Det hvite hus eller justisdepartementet.

Uvanlig fullmarkt

Denne uvanlig utvidede fullmakten er i henhold til et fortsatt hemmeligstemplet direktiv som ble undertegnet av president George W. Bush noen dager etter angrepet på World Trade Center 11. september 2001.

Menneskerettsorganisasjoner har rettet skarp kritikk mot Bush administrasjonen for «eksport av fanger», og slik ignorerer den standard Washington i offisielle sammenhenger forlanger at andre land skal følge.

En tjenestemann sier til The New York Times at CIA forlanger at forsikringer om at fangene vil bli behandlet humant under avhørene. Han hevder også at de sjekker og dobbeltsjekker, og at de har sett at forsikringene blir fulgt «i svært høy grad», men sier han:

- Ingenting er 100 prosent sikkert med mindre vi setter der og stirrer på dem 24 timer i døgnet.

- Bekvemt

Ifølge nåværende og tidligere tjenestemenn i statsadministrasjonen sier at CIA sender fangene til utlandet utelukkende for fengsling forvaring og avhør.

Flere tidligere fanger som er sendt til utlandet har fortalt at de er blitt slått, nedverdiget, lagt i lenker, og mishandlet med elektrisk sjokk før de inntil 40 måneder senere er blitt løslatt uten at det er blitt reist tiltale av noe slag mot dem.

Tidligere CIA-agent Michael Scheuer har fortalt i programmet «60 minutes» at alle visste at terrormistenkte ble sendt til land som ikke har samme lovbeskyttelse for fanger som USA.

- Det er jo bekvemt i den forstand at amerikanske politikere slipper å ta vanskelige avgjørelser. Det er bekvemt. Det er å fine noen til å gjøre drittjobben for deg, sa Scheuer til CBS.

LANDENE STÅR PÅ LISTE: Nasjonene står på ei liste over fengsler hvor tortur benyttes. Her er president Bush i CIA-hovedkvarteret.