REKORDFORT:  Inne i en laserstråle kan opp mot 350 forskjellige lysfarger inneholde hver sin datastrøm, noe som gjør det mulig å sende enorme datamengder enormt fort. Illustrasjonsfoto: Magnus Manske / Creative Commons.
REKORDFORT: Inne i en laserstråle kan opp mot 350 forskjellige lysfarger inneholde hver sin datastrøm, noe som gjør det mulig å sende enorme datamengder enormt fort. Illustrasjonsfoto: Magnus Manske / Creative Commons.Vis mer

Sender filer i rekordfart med avansert laser

Kan sende verdens største bibliotek på ti sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I vår teknologiske verden handler mye om hvor mye du kan sende hvor fort over et fibernettverk. Enorme datamengder blir daglig sendt på kryss og tvers av verden, og hastigheten er nesten ikke sammenlignbar med hva den var for bare få år siden.

Nå er en ny rekord satt. Forskere i tyske Karlsruhe har klart å sende data i en hastighet på 26 terrabites i sekundet, ved å bruke én enkelt laser, kommer det fram i journalen Nature Photonics.

Og som BBC påpeker, med denne hastigheten kunne man sendt hele innholdet i det amerikanske Kongressbiblioteket ned en optisk fiberkabel på bare ti sekunder. Smått utrolig når man tenker på at det dreier seg om verdens største bibliotek, som består av mer enn 147 millioner verk.

Over 300 farger Den nye lasersenderen baserer seg på avansert teknologi, der mer enn 300 forskjellige lysfarger blir sendt med en laserstråle, og alle disse lysfargene inneholder informasjon.

Hastigheten er her egentlig bare begrenset av hvor mange lasere man har, og de er dyre, forteller Wolfgang Freude ved teknologiinstituttet i Karlsruhe.

- Vi har allerede demonstrert et eksperiment med 100 terabite i sekundet, sier han til BBC.

- Problemet var at de ikke hadde bare en laser, de hadde noe sånt som 500 lasere. Og det er utrolig dyrt. Hvis du ser for det 500 lasere tar de enormt med plass og forbruker titalls kilowatt kraft, sier han.

Bruker én laser Freude og kollegaene har derfor konsentrert seg om bruken av bare én laser, og om å få sendt så mye informasjon så fort som mulig på denne måten.

Totalt kan man sende rundt som 350 forskjellige farger ved å bruke en slik laser, og hver av disse kan kodes med separate datastrømmer.

Laserstrålen med de mange fargene sendes til en mottaker som deler de i forskjellige stråler, som derretter kommer fram til den endelige mottakeren på forskjellige tidspunkt.

Ifølge Freude er dette en teknologi som kan integreres i en silisiumchip, og dermed være en god kandidat for kommersielt bruk.