Sender fregatt på piratjakt

KNM Fridtjof Nansen skal beskytte norske og utenlandske skip utenfor Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Regjeringen har vedtatt å sende den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen til EUs anti-piratoperasjon utenfor Somalia.

- Det har vært diskutert en stund om vi skulle delta i operasjonen. Nå ser vi at den første fregatten vil rekke å bli klar til operativ drift slik at vi kan delta, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Halvt år
Den nye fregatten har et mannskap på omlag 150. Den vil forsterkes med et bedre sanitetselement for å kunne håndtere alvorlige skader på eget mannskap eller andre sjømenn mens den opererer i området.

Den norske fregatten skal delta i i EUs maritime operasjon i inntil seks måneder. Planlegging og klargjøring av fregatten vil bli iverksatt med sikte på deltakelse fra august i år.

- Betydelig trussel
- Piratvirksomhet utenfor kysten av Somalia utgjør en betydelig trussel for humanitære forsyninger til Somalia og for internasjonal skipsfart. Som stor skipsfartsnasjon er det naturlig at Norge deltar i arbeidet med å beskytte internasjonal skipsfart, sier Strøm-Erichsen.

Også handels- og næringsminister Sylvia Brustad og direktør Malin Stensønes fra Norges rederiforbund var til stede under pressekonferansen på Forsvarsdepartementet i ettermiddag. Det samme var generalinspektøren for sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen.

1000 skip
Styrken i operasjonen består foreløpig av fartøyer og overvåkingsfly fra Hellas, Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia og Tyskland.

Omlag 1000 norske skip frekventerer det piratutsatte farvannet hvert år.

- Det er til enhver tid fire-fem norske skip i området, sier Sylvia Brustad.