Sender ingen regning til familiene i Norge

- Har vel brukt 10 000 dollar. - Vi er jo her for å jage hvalbåter, sier Paul Watson (60).

 - JAGER HVALBÅTER:  - Vi regner med at noen hjelper oss når vi trenger det, sier kaptein Paul Watson på "Stev Irwin", som har lagt ned flere døgn pluss over 20 timer med helikopter i letingen etter "Berserk". Foto: Eric Change, Sea Shepherd.
- JAGER HVALBÅTER: - Vi regner med at noen hjelper oss når vi trenger det, sier kaptein Paul Watson på "Stev Irwin", som har lagt ned flere døgn pluss over 20 timer med helikopter i letingen etter "Berserk". Foto: Eric Change, Sea Shepherd.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Direktør Jan-Gunnar Winter ved Norsk Polarinstitutt varslet i Dagbladet mandag at «Berserk»-ekspedisjonen risikerer regninger i millionklassen etter leteaksjonene i Antarktis.

Ekspedisjonen hadde ikke søkt tillatelse etter Antarktis-trakten, som blant annet ville forutsatt en forsikringsgaranti mot slike utgifter.

Men skip og mannskap som har lagt ned flest timer i letingen etter skuta og mannskapet på tre, kommer ikke til å sende noen regning.

Det bekrefter kapteinen på «Steve Irwin», Paul Watson (60), overfor Dagbladet.

Over 20 timer i lufta Skuta til miljøaktivistene i organisasjonen Sea Shepherd og helikopteret ombord har dekket et leteområde på om lag 10 000 kvadratkilometer i Rosshavet og langs kysten av Franklinøya. Helikopteret har vært i lufta over 20 timer for å lete etter «Berserk» og mannskapet.

- Nei, vi kommer ikke til å sende noen regning verken til familiene i Norge eller til norske myndigheter, sier Watson til Dagbladet på telefon fra «Steve Irwin» like før midnatt natt til tirsdag norsk tid.

Nå er Watson og mannskapet på vei mot Hobart på den australske øya Tasmania. Dit er de ventet 6. mars.

Det var hovedredningssentralen på New Zealand som kontaktet «Steve Irwin» sist tirsdag om nødsignalene fra den norske skuta.

10 000 dollar - Vi har ikke noen avtale om at vi sender regning til dem heller når de ber oss lete. Det fungerer ikke sånn her nede. Skipet som er nærmest et leteomeåde blir bedt om å bidra. Denne gangen var det oss, sier Watson.

- Hvem betaler alle leteutgiftene dere har hatt, blant annet til helikopteret?

- Vi har ikke regnet på det, men vi har vel brukt ca. 10 000 dollar ekstra på diesel og drivstoff til helikopteret. Sånt må vi regne med her nede. Mannskapet er frivillige, som jobber gratis.-

- Vi er her for å jage japanske hvalbåter. Når noen trenger vår hjelp, gjør vi det. Så regner vi med at det blir noen andre som hjelper oss når vi trenger det, sier Watson.

 REDNINGSFLÅTE:  Mannskipet på "Sea Shepherd" henter en redningsflåte som ble funnet etter "Berserk". Foto: Barbara Veiga, Sea Shepherd.
REDNINGSFLÅTE: Mannskipet på "Sea Shepherd" henter en redningsflåte som ble funnet etter "Berserk". Foto: Barbara Veiga, Sea Shepherd. Vis mer

Dagbladet var seint mandag kveld i kontakt med rederiet til det russisk-new zealandske cruise- og forskningsskipet «Spirit of Enderly», som er på vei tilbake til Christchurch på New Zealand etter å ha vært sør mot polpunktet.

«Spirit of Enderly» seiler i et område der «Berserk» kan ha krysset, men besetningen har ikke sett spor etter den norske skuta, opplyser rederiet Heritage Expeditions.

Traff dem dagen før Seint mandag kveld norsk tid var det ingen ved hovedredningssentralen i Christchurch som kunne svare på om myndighetene på New Zealand vil sende regning etter leteaksjonen.

Marinefartøyet «Wellington» med et mannskap på 55 ble sendt ut for å lete etter at nødsignalene ble fanget opp sist tirsdag. 

Verste på 19 år Da møtte kapteinen Simon Griffith den mest intense stormen han har opplevd på 19 år i dette farvannet.

Dagen før møtte Griffith og mannskapet «Berserk» ved Back Door Bay. Da var det greie værhold, men kaptein Griffith varslet de tre nordmennene, som var i godt humør da, at det var meldt dårlig vær.

Han og mannskapet var trolig de  siste som så de tre «Berserk»-savende i live.

 I ROSSHAVET:  Letingen etter "Berserk":  "Steve Irwin" ved Franklinøya i Rosshavet.  Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd.
I ROSSHAVET: Letingen etter "Berserk": "Steve Irwin" ved Franklinøya i Rosshavet. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd. Vis mer