- Sender jenter på smuglerturer

En norskbolivianer bosatt i Oslo skal være oppdragsgiver for en utstrakt kokainsmugling fra Bolivia til Norge. Jentene skal få 30-40 000 kroner for hver tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet får opplyst, skal det ha gått flere partier kokain mellom Bolivia og Oslo de siste åra - ofte med bruk av unge kvinner som kurerer.

Oppdragsgiveren skal være en ung norskbolivianer bosatt i Oslo. Han smugler aldri selv, men betaler kvinnene 30-40 000 kroner for hver tur med kokain. 

Ukjent for politiet

Oslopolitiet er ukjente med denne måten å smugle kokain inn i landet på.

- At en bakmann sender kvinner er ikke en metode vi er kjent med. De siste åra har de fleste som har blitt stoppet med kokain vært østeuropeere som skjuler stoffet i kroppens hulrom, sier politioverbetjent John Roger Lund til Dagbladet.

Enorm fortjeneste

En kilo råkokain skal koste under 5000 kroner hvis den kjøpes direkte fra produsenten i Bolivia. I Norge har den samme kiloen en gatepris på 800 000 til én million kroner.

Det er i tillegg vanlig at kokainen blandes ut for hvert ledd i distribusjonskjeden det kommer igjennom. En kilo smuglet råkokain med en styrkegrad på rundt 60 prosent blir gjerne til 2-3 kilo gateprodukt med en styrke på 20-30 prosent. Druesukker, bakepulver og lette lokalbedøvende midler som lidokain er vanlige ingredienser å tynne ut stoffet med.

I fjor ble det satt beslagsrekord for kokain i Norge, da politi og tollmyndigheter kom over 95,8 kilo av stoffet.

Lovlig å dyrke

Bolivia er verdens nest største produsent av kokain, etter Colombia. President Evo Morales har gjort det semi-legalt å dyrke kokablader til tradisjonell bruk - som til tygging og til bruk i te. Produksjon av råkokain er imidlertid fortsatt forbudt.

Mange kritikere, blant dem USA, mener imidlertid at Morales «ja til koka - nei til kokain»-politikk i praksis fører til økt kokainproduksjon i landet.