Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender Kai Eide til Kongo som spesialutsending i French-saken

Reiser torsdag.

TIL KONGO: Kai Eide.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL KONGO: Kai Eide. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kai Eide reiser torsdag til Kongo som ny spesialutsending i French-saken. Det bekrefter Utenriksdepartementet (UD) overfor NTB.

Eide er fra tidligere kanskje mest kjent for sin rolle som FNs spesialutsending til Afghanistan.

- Konsulærsaken i Kongo har tatt en ny dramatisk vending, og vi stiller oss helt uforstående til tiltalen som kongolesiske myndigheter nå har tatt ut mot French. Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst slik at French kan få reise tilbake til Norge. Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, sier utenriksminister Børge Brende (H) ifølge NTB.

- Må løses Eide var tidligere politisk direktør i Utenriksdepartementet, han var Norges NATO-ambassadør fra 2002 til 2006 og har hatt en rekke tunge verv både i innland og utland.

Statsminister Erna Solberg (H) oppsøkte Kongos president Joseph Kabila i forbindelse med minnesermonien etter Nelson Mandela. Ifølge Brende er de to statslederne enige om at saken med Joshua French nå må løses.

- Dette skal følges opp med tett dialog mellom Kongo og Norge fremover. Eide reiser nå til Kinshasa blant annet for å legge til rette for en slik prosess. Videre vil Eides hovedoppgave være konsulær oppfølging av Joshua French og påse at hans humanitære rettigheter ivaretas, sier utenriksministeren til NTB.

Målet er ifølge Brende å komme til enighet med kongolesiske myndigheter om en løsning i saken.

Motstrid Det ble kjent mandag kveld denne uka at påtalemyndigheten i Kongo har tiltalt Joshua French for drapet på medfangen Tjostolv Moland. French er tiltalt for å ha dopet ned og kvalt sin medfange.

Det er fullstendig motstridende analyseresultater av blodprøvene som ble tatt av avdøde Tjostolv Moland i Kongo. Kongoleserne hevder de har funnet sovemedisin, mens Kripos ikke har funnet noen slike spor i sin prøve. Hans Marius Graastad, Frenchs advokat, sier det heller ikke er noen bevis i saken som tilsier at French skal ha kvalt Moland.

French selv er oppgitt over situasjonen.

Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer, sa han til Dagbladet i går.

- Jeg vet ikke helt hva som skjer her nå. Det er det ingen som forstår, bortsett fra de kongoleserne som står bak dette. De vet godt at det de prøver på er ulovlig og en forfalsking av beviser, sa French.

Som Dagbladet skriver i dag vil det være mulig å påvise det hvis det er tuklet med blodprøvene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media