Sender kjemisk avfall til Fornebu

GARDERMOEN (Dagbladet): Leverandøren nektet å røpe hvilke bistoffer avisingsvæsken inneholdt. Dermed tør ikke Ullensaker kommunes nye renseanlegg å ta imot væsken. Og miljøprosjektet på Oslo hovedflyplass er blitt en flopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av frykt for å forurense vassdraget så kommunen seg nødt til å sette foten ned for den bærekraftige avfallshåndteringen.

- Det er forferdelig at det i 1998 ikke skal være åpenhet om hvilke stoffer man slipper ut i naturen, sier prosjektleder for renseanlegget, Jostein Skjestad, til Dagbladet.

Anlegg til 170 mill.

Ved siden av den ene rullebanen til Oslo hovedflyplass åpner nå det moderne renseanlegget, som koster 170 millioner kroner. Når flyplassen åpner 8. oktober, skulle det bli mer miljøvennlig og billigere å kvitte seg med avisingsvæsken. Den skulle fraktes til anlegget vegg i vegg. Der skulle glykolen brytes ned til metangass, som varmet vann til oppvarming av renseanlegget og industri i området. En ny og avansert avisingsvæske skulle gjøre det lille miljømirakelet mulig. Alt så greit ut, inntil Ullensaker kommune begynte å spørre produsenten hva væsken inneholdt.

Det nektet firmaet Kilco å opplyse. Slikt er en bedriftshemmelighet, fikk de opplyst.

Dermed nekter Ullensaker kommune å ta imot væsken.

Konsekvensen er at nesten 1300 tonn avisingsvæske må kjøres fra Gardermoen til Fornebu det kommende året.
Og at flyene må bruke nesten dobbelt så mye avisingsvæske som hvis den nye, avanserte væsken hadde blitt tatt i bruk. På Fornebu vil væsken resirkuleres i den snart nedlagte flyplassens gamle gjenvinningsanlegg.

- Dusteri

- Hemmelighetskremmeri og seindrektighet har stanset prosjektet. Det burde være et udiskutabelt prinsipp at folk har rett til å vite hva slags stoffer som finnes i kjemikalier. I stedet blir Oslo hovedflyplass forhindret i å gjøre det beste på grunn av dusteri, sier Bellonas Christian Rostock.

- Vi må få ha bedriftshemmeligheter. Vi ønsker jo ikke at konkurrentene skal komme inn og ta over, svarer daglig leder Jan Andreassen i Kilco.

Siste utvikling i saken er at han har strukket seg til å la fagfolk i Nannestad kommune og Oslo hovedflyplass AS få kjennskap til bistoffene, mot at de har skrevet under en taushetserklæring.

Vi får aldri vite om stoffene.

Snuoperasjonen vil koste OSL «noen» millioner kroner. I mellomtida tester de ut den nye væsken.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 967974205


Varnish cache server