SENDER MARINEN: Russland sender fartøyer for å hjelpe, eventuelt avakuerer, russere i Syria. Her er det russiske marinefartøyet "Kaliningrad" på besøk i Kiel i Tyskland tidligere i måneden. EPA/ANGELIKA WARMUTH
SENDER MARINEN: Russland sender fartøyer for å hjelpe, eventuelt avakuerer, russere i Syria. Her er det russiske marinefartøyet "Kaliningrad" på besøk i Kiel i Tyskland tidligere i måneden. EPA/ANGELIKA WARMUTHVis mer

Sender marinen til Syria

Russland sender marinefartøy for å forsvare basen sin i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det russiske telegrambyrået Interfax som mandag melder dette, og henviser til en marinekilde.

Grunnen  er uroen i landet der Russland har sin eneste gjenværende militærbase utenfor det gamle Sovjetunionen. To store transportfartøyer og en slepebåt skal snart være på vei.

Skipene skal forsvare russiske borgere i byen Tartus, der marinebasen ligger, og de skal være tilgjenglige for å evakuere russere, hvis det skulle bli nødvendig. Det er rundt 40 000 russere i Syria.

Det er ikke klart hvor mange marinefartøyer som skal følge de russiske transportfartøyene.

Russland har fått sterk kritikk fra blant annet USA for å forsyne Assad-regimet i Syria med våpen. Utenriksminister Hillary Clinton har blant annet kritisert Russland for å ha forsynt Syria med helikoptere, men trolig er det snakk om to russiske helikoptere som har vært til service i Russland, etter kontrakter inngått på 1990-tallet. Assad-regimet har den siste uka brukt kamphelikoptere  for å bekjempe opposisjonen, og skyte mot sivile.

Syria hadde nære politiske og militære kontakter med Sovjetunionen under Den kalde krigen. Russland er også Syrias viktigste støttespiller i diplomatiet rundt den syriske krisa, og har ved to anledningen hindret at landet har fått FN-sanksjoner mot seg.