Sender narkomane til scientologene

Her behandles Hege (29) fra Våler av scientologer. Norske kommuner bidrar med millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Hege Jakobsen (29) fra Våler i Solør har sittet i en badstue i Danmark fire timer. Det har hun gjort i over 20 dager. Hun skal svette ut stoffer og dårlige minner fra kroppen.

Disse har støttet Narconon-behandling:

•Os Kommune Sosial kontor

•Bergen Kommune, Laksevåg Bydel

•Radøy Sosialkontor

•Loddefjord Sosialkontor

•Lyngdal Sosialkontor

•Bergen Kommune

•Lindås Sosialkontor

•Ulriken Bydelssenter

•Stord Kommune

•Arendal Kommune

•Vest-Agder Fylkeskommune

•Aust-Agder Fylkeskommune

•Hordeland Fylkeskommune

•Helse Sør

•Helse Vest

- Man opplever mange rare ting når jeg sitter i saunaen. Blant annet opplever jeg at gamle arr begynner å synes, sier Hege til Dagbladet.no.

Hege er bare en blant nærmere 50 norske misbrukere som har sittet og svettet i det klamme rommet.

Behandles med sauna

- Man har foretatt IQ-tester før man starter saunaprogrammet, og sammenlignet dem med tester foretatt etter at man har tatt programmet. De fleste hadde økt IQ-en med så mye som 15 prosent, sier leder for Narconon Danmark, Ole Thiemer, til Dagbladet.no.

Han tror at man kan svette ut rusen gjennom en kombinasjon av saunabruk, vitaminer og mineraler. Programmet leger stor vekt på bruken av Niacin, et vitamin B også kjent som nikotinsyre. Badstukurset varer gjennomsnittlig i 20 til 30 dager, og hver økt varer opptil fire og halvt time.

Narconon baserer sin behandling på læren til L. Ron Hubbard, mannen som grunnla scientologikirken. Kirken er blitt beskyldt for hjernevasking, og sterkt kritisert for kontroversielle tester og dyre kurs.

- Vi vasker hjernene

Sender narkomane til scientologene

- Jeg vet at noen anklager oss for å drive med hjernevasking. Til dem vil jeg si: Vi vasker ut alt i hjernene som har med stoff å gjøre, sier Thiemer, til Dagbladet.no.

Som første norske medium har Dagbladet.no fått lov til å observere det kontroversielle behandlingstilbudet.

Selv om Thiemer sitter under et stort portrett av Hubbard når vi intervjuer ham, sier Thiemer at Narconon er helt uavhengig av scientologikirken. For på tross av at alle bøkene, metodene og til og med livsfilosofien er utviklet av den kontroversielle science fiction-forfatteren, har ikke programmet noen offisielle bånd til kirken grunnlagt av den samme mannen. 

- Hubbard reddet livet mitt

- Hvis man går ut i en stor og mørk skog om natten, blir de fleste redde. Men hvis man går til den samme skogen om dagen, vil mye av redselen forsvinne. Jeg tror mye av motstanden mot dette programmet er basert på uvitenhet og manglende kunnskap, sier Thiemer til Dagbladet.no.

Men selv legger ikke Thiemer skjul på at han er troende scientolog:

- Jeg ble scientolog fordi Hubbards metoder bokstavelig reddet mitt liv, sier Thiemer, som selv var rusmisbruker til han var 35 år gammel.

- Jeg tenkte at hvis jeg blir så «powerful» av å lære dette her, hva vil da skje hvis jeg lærer resten? sier Thiemer, som bedyrer at det er valgfritt for dem som deltar i programmet, om de vil bli scientologer eller ikke.

Valgfritt å bli scientolog

- Det er noen som blir scientologer, og noen som ikke blir det. Det er deres valg. For å si det sånn: Jeg har etter hvert blitt så god at hvis jeg ville at alle skulle bli scientologer - da ville alle blitt det, sier Thiemer.

Når Dagbladet.no besøker Narconon på Vestsjælland, er det rundt fem nordmenn der. En av dem er Sturla fra Sandnes. Han har bare vært på gården én dag.

- Jeg var inne her for to uker siden også, men da fant jeg ut at jeg ikke klarte det. Jeg hadde ikke fått sagt ha det til ungen, damen og livet mitt. Så jeg frika rett og slett ut. Men nå har jeg fått sagt ha det til livet mitt. Så nå er jeg klar, sier Sturla.

Behandlet 50 nordmenn

Ifølge Narconon har nærmere 50 nordmenn benyttet seg av tilbudet siden programmet startet i 2001. Cirka 20 nordmenn har fått støtte fra sosialkontor, helseregionene eller sin lokale kommune for å delta i programmet. Hver behandlingsplass koster til sammen mellom 180 000 og 200 000 kroner.

Ifølge Narconons egne tall, har altså norske kommuner brukt over 3,6 millioner skattepenger på scientologprogrammet.

Gården på Vestsjælland ligger nær en stasjonsby som heter Mørkøv. Hvem skulle tro at bak de gule murveggene ligger løsningen på Vestens narkotikaproblemer? Det tror i hvert fall Thiemer. Han har ambisjoner om at Narconon skal bli det største behandlingstilbudet i Danmark innen tre år.

Sosialkontorene betaler

- Det virker som man har gitt opp, og det har spredt seg en apati i samfunnet når det gjelder rusbehandling. Vi tror at vi sitter med løsningen, sier Thiemer.

En av de som har tatt regningen for at norske rusmibsurkere skal oppholde seg i Danmark er Radøy Sosialkontor.

- Vi har vært svært fornøyd med tilbudet. Jeg vil anbefale andre å velge det samme, sier leder for sosialtjenesten i Radøy, Øystein Mongstad, til Dagbladet.no. Han forteller at de har brukt cirka 200.000 kroner per person som har deltatt i programmet.

Også ruskonsulent i Os kommune, Rune Bakke, er fornøyd med Narconons tilbud.

- De fyller et behov i markedet, sier han. Verken han eller Mongstad synes det er noe problem at programmet er basert på scientologi-metoder.

- Jeg har jo registrert at programmet har falt mange skolemedisinere tungt for brystet. Men for oss er det viktigste at programmet fungerer, sier Bakke.

Narconons program består av ni trinn hvor rusmisbrukerne blant annet deltar i terapeutisk kommunikasjonskurs, et saunaprogram og et såkalt sansekurs. Det siste kurset heter «Veien til lykke». Der lærer man å bli en «troværdig og ydende samfundsborger» og får en «god vejledning i at leve et lykkeligt liv».

- Skaper fred

- Det å håndtere selve stoffmisbruket er bare en liten del. Man må også forsøke å finne ut hvorfor man blir misbruker. Man må utdanne personene i hvordan håndtere livet, sier Thiemer.

Han har stor tro på at heftet «Veien til lykke» kan løse mange av dagens konflikter.

- Når vi har delt ut heftet på steder hvor det har vært mye konflikt, som Israel og Palestina, så viser statistikken at det blir mindre kaos og vold når folk begynner å lese det. Heftet gir folk noen ikke-religiøse begreper om moral, sier Thiemer.

Deltakerne i Narconon-programmet som medvirker i dokumentaren har sett videoene og godkjent innholdet.

VASKER HJERNE FRI FOR DOP OG KRIMINALITET:</B> Scientologen Ole Thiemer er daglig leder for Narconon. På veggen henger et bilde av L. Ron Hubbard, Scientologikirkens grunnlegger.
HUBBARDS METODE: Stort sett all literatur i huset var skrevet av L. Ron Hubbard. Bysten av Hubbard står i hyllen på Ole Thiemers kontor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer