Ukraina-krigen

Sender nye «supermissiler»

Kan ikke skytes ned.

BESKJED: President Vladimir Putin gir en klar beskjed til Vesten ved å sende de nye overlydsmissilene ut på «turné». Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik / AFP / NTB
BESKJED: President Vladimir Putin gir en klar beskjed til Vesten ved å sende de nye overlydsmissilene ut på «turné». Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin har onsdag sendt en fregatt til Atlanterhavet, utstyrt med de nye overlydsmissilene 3M22 Zircon, melder Reuters.

- Disse våpnene er uten like i noe annet land, sier Putin - og legger til:

- Jeg er sikker på at så kraftige våpen vil beskytte Russland mot eksterne trusler.

FREGATT: Et Zircon-missil avfyres fra fregatten «Admiral Gorsjkov av Sovjetunionens flåte» i Barentshavet i fjor vår. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB
FREGATT: Et Zircon-missil avfyres fra fregatten «Admiral Gorsjkov av Sovjetunionens flåte» i Barentshavet i fjor vår. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB Vis mer

Gjør større skade

Trekket ses på som et tydelig signal til Vesten om at Russland ikke akter å vike en tomme i Ukraina.

Zircon, som avfyres til sjøs, er allerede i bruk i Ukraina-krigen, sammen med luft-til-bakke-missilene Kh-47M2 Kinzjal i Ukraina, ifølge Army Recognition.

- De kan ikke bli oppdaget og avskåret av ukrainske luftforsvarssystemer, konstaterer militærnettsida.

De nye Zircon-missilene går i svimlende ni ganger lydhastigheten (Mach 9), eller 11 000 km/t. Dette gir to hovedfordeler: 1. De gjør større materiell skade på grunn av høyere kinetisk (bevegelses-) energi, og 2. de flyr for fort til å bli skutt ned av antimissilsystemer.

EKSPLOSJON: Mandag 10. oktober våknet flere ukrainere til eksplosjoner i flere byer. I Dnipro ble det som skal være to missiler fanget på film idet de treffer et boligområde. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

I tillegg har missilene en rekkevidde på over 1000 kilometer, og er utstyrt med svært presis målsøkingselektronikk. De er konstruert for å bære både konvensjonelle og atomstridshoder, ifølge Den amerikanske kongressens forskningsinstitusjon (CRS).

- Opprettholder fred

Forsvarsminister Sergej Sjojgu opplyser at den aktuelle fregatten, «Admiral Gorsjkov av Sovjetunionens flåte», vil seile til Indiahavet etter å ha besøkt Atlanteren.

- Dette skipet, utstyrt med Zirconer, er i stand til å utføre presise og kraftfulle angrep mot fienden til sjøs og på land, sier han.

Ministeren forklarer at oppdragets hovedmål er å minske trusler mot Russland og opprettholde «regional fred og stabilitet i samarbeid med vennligsinnede land».

- UTEN LIKE: Missilet har en futuristisk utforming, og flyr med ni ganger lydens hastighet (Mach 9). Illustrasjon: AP/NTB
- UTEN LIKE: Missilet har en futuristisk utforming, og flyr med ni ganger lydens hastighet (Mach 9). Illustrasjon: AP/NTB Vis mer

Kappløp

Det pågår et våpenkappløp for å utvikle de hurtigste, mest langtrekkende og mest presise overlydsmissilene. I tillegg til Russland deltar også USA og Kina - men også mindre land som Australia, Frankrike, Tyskland, Sør-Korea og Japan har meldt seg på, ifølge CRS.

Et forsprang i kappløpet har vist seg viktig i Ukraina-krigen, ettersom en betydelig andel av missilene sendt opp av begge sider blir skutt ned av antimissilsystemer.

I et større perspektiv har Putin tidligere advart mot at de nyeste amerikanske systemene på sikt kan skyte ned russiske missiler med atomstridshoder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer