Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender pansrede kjøretøy til katastrofeområde på grunn av plyndring

President Benigno Aquino erklærer nasjonal unntakstilstand i Filippinene.

OPPRETTER RO OG ORDEN: Filippinske soldater skal sørge for at nødhjelpen kommer fram til de hardest rammede. Det har vært flere tilfeller der bander har kapret nødhjelpssendinger med mat og vann som er på vei inn til katastrofeområdene. Foto: Noel Celis / AFP
OPPRETTER RO OG ORDEN: Filippinske soldater skal sørge for at nødhjelpen kommer fram til de hardest rammede. Det har vært flere tilfeller der bander har kapret nødhjelpssendinger med mat og vann som er på vei inn til katastrofeområdene. Foto: Noel Celis / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internasjonale og filippinske hjelpeorganisasjoner arbeider nå på spreng for å få nødhjelp fram til de katastroferammede områdene i Filippinene. Sypertyfonen Haiyan traff landet fredag kveld og over 10 000 mennesker fryktes omkommet.

Samtidig er det mye uro i de rammede områdene der bander plyndrer det lille som er igjen, og kontrollerer den nødhjelpen som kommer inn til de hardest rammede. I provinshovedstaden Tacloban, som omtales som en «spøkelsesby», har bensinstasjoner, minibanker og butikker blitt plyndret i helga.

Nå svarer myndighetene for å vise at de har kontroll på situasjonen. I formiddag norsk tid erklærte president Benigno Aquino nasjonal unntakstilstand for å få kontroll på situasjonen og sikre hjelp inn til katastrofeområdene.

UTSTRAKT PLYNDRING: Da katastrofen rammet ble Tacloban, distriktshovedstaden i Leyte, utsatt for massiv plyndring. Soldater passer nå på at ting går skikkelig for seg når nødhjelpen etterhvert skal deles ut. Foto: Aaron Favila / AP
UTSTRAKT PLYNDRING: Da katastrofen rammet ble Tacloban, distriktshovedstaden i Leyte, utsatt for massiv plyndring. Soldater passer nå på at ting går skikkelig for seg når nødhjelpen etterhvert skal deles ut. Foto: Aaron Favila / AP Vis mer

- I kveld vil det komme en kolonne med pansrede kjøretøy og 300 soldater til Tacloban for å få slutt på plyndringen, sa Aquino i går om innsatsen.

Nasjonal unntakstilstand
President Aquino har ifølge Reuters vært irritert på den sprikende informasjonen han har fått om omfanget på katastrofen. Aquino skal ifølge en lokal tv-stasjon ha skjelt ut sjefen for nødhjelpsarbeidet og sagt at han er i ferd med å miste tålmodigheten.

- Hvordan kan du vinne over en tyfon? Dette er den kraftigste tyfonen i verdenshistorien. Vi har gjort alt som står i vår makt. Vi forberedte oss, men dette er også en lærepenge, sier forsvarssjef Voltaire Gazmin da han ble spurt om ikke regjeringen var dårlig forberedt.

- Jevnet med jorden Det bor ifølge Wikipedia over 200 000 mennesker i Tacloban og byen er nå jevnet med jorden etter at en «vegg med vann» skyldte over byen.

- Tacloban er jevnet med jorden. Når vi kjører ned hovedgata er det knapt en eneste bygning igjen. Folk sier at byen ble truffet av en vegg med vann da tyfonen kom fredag. Det er en intens stank av råtne lik. Vi så hauger med lik i veikanten da vi kjørte inn fra flyplassen. Hjelpen kommer, men det går sakte. Og dette er bare en by, i en provins. Ingen vet omfanget av katastrofen, skriver BBC-reporter Jon Donnison om sitt førsteinntrykk av Tacloban.

De foreløpige tallene på 10 000 døde kan raskt stige i de neste dagene. Filippinske myndigheter har ennå ikke fått kontakt med Guiuan, en by med 40 000 innbyggere som var blant de første byene som ble truffet av tyfonen. Baco, en by med 35 000 innbyggere, befinner 80 prosent seg under vann, ifølge FN. Det er rapporter om ødeleggelser over store deler av Visayas-regionen, som inkluderer byene Leyte, Cebu og Samar.