Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender psykisk ustabile i krigen

Minst 11 soldater har tatt sitt eget liv i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Mangelen på soldater har ført til at USA sender psykisk syke soldater i krigen, avslører den amerikanske avisa The Harford Courant.

Skjøt seg selv

Den 8. februar i fjor skjøt den 25-årige Jeffrey Henthorn seg selv i hodet med sin egen rifle i Anaconda-basen i Irak. Den amerikanske hæren sendte ham i kamphandlinger til tross for at familiefaren hadde vist tegn til psykiske problemer. Allerede før han ble sendt ut hadde han truet med å ta livet av seg. Henthorn er ikke et enkeltstående tilfelle.

Avisa skriver i dag at USAs millitærvesen bevisst bryter sine egne regler og sender psykisk ustabile soldater i kamp. Gjennom adgang til millitære papirer og over 100 intervju kan avisa bevise at i minst 11 tilfeller har dette resultert i at soldater har tatt livet sitt.

Bryter egne regler

Mindre enn 1 av 300 soldater har fått undersøkt sin mentale helse før de sendes til Irak. Dette til tross for at det er en lov fra 1997 som sier at alle soldater skal undersøkes før de sendes i krigen. I stedet for en omfattende undersøkelse, setter soldatene nå kryss på et standardpapir. Men de soldatene som tilkjennegir problem blir likevel ikke vist videre til evaluering.

Hvis soldatenes problem blir oppdaget, blir det bare løst ved at vedkommende blir satt på antidepressiva. Dette strider mot hærens egne regler.

Mangel på tropper

 Amerikanske myndigheter sender psykisk syke til Irak, avslører amerikansk avis i dag. Illustrasjonsfoto: EPA
Amerikanske myndigheter sender psykisk syke til Irak, avslører amerikansk avis i dag. Illustrasjonsfoto: EPA Vis mer

En av de viktigste grunnene til at USA bryter egne regler er mangel på soldater som faktisk vil reise til Irak. Også hærens egne psykiatere har blitt nødt til å tilpasse sin profesjonalitet til dagens realiteter:

- Hvis vi hadde en ubegrenset mengde soldater, ville min medfølende evne ha sendt disse menneskene langt vekk fra krigen. De er dypt ulykkelige. Man kan se det på ansiktene deres. Men det var jeg tvunget til å se bort fra, sier Bob Johnsen, som var utstasjonert i Irak det siste året.

- Med denne praksisen skaper hæren tidsinnstilte bomber, sier Vera Sharav, i Alliance for Human Research Protection, til avisen.

Også den amerikanske hærs øverste plasserte ekspert på området, oberst Elspeth Ritchie, innrømmer at mangelen på tropper påvirker dømmekraften:

- Som dere vet har rekrutteringen vært litt av en utfordring. Vi må veie hærens behov over den enkelte soldats behov, sier hun til The Harford Courant.

Les også detaljer om hvordan avisa har jobbet fram saken.

Sender psykisk ustabile i krigen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling