Sender seks norske observatører til Syria

Skal følge opp Kofi Annans sekspunktplan.

OBSERVATØRER: Forsvarsminister Espen Barth Eide sender seks norske offiserer som FN-observatører til Syria. Foto: Christian Roth Christensen
OBSERVATØRER: Forsvarsminister Espen Barth Eide sender seks norske offiserer som FN-observatører til Syria. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har i dag besluttet å sende seks norske offiserer til Syria som observatører.

De seks nordmennene tjenestegjør i FN-operasjonen UNTSO, men blir omdisponert til forpartiet som FN nå sender til Syria.

- FN har sendt en henvendelse til oss og bedt om å få disponere disse offiserene. De er altså allerede i FN-systemet, så det dreier seg om en omdisponering, sier seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

FNs beslutning om å sende observatører til Syria er i tråd med sekspunktsplanen FNs spesialutsending Kofi Annan har forhandlet frem for for våpenhvile i landet.

- De seks norske offiserene skal inngå i observasjonsstyrken til FN som støtter denne sekspunktsplanen. Vi har sagt at FN kan disponere dem, men tipspunkt for utsending og de konkrete arbeidsoppgavene de får avgjøres av FN, sier Brekke.

Forpartiet teller inkludert nordmennene 30 personer.

Formålet er å forberede etablering av en større observatørstyrke som skal overvåke partenes etterlevelse av sekspunktsplanen.

- Norge ønsker å støtte det viktige og krevende arbeidet som FN nå vil gjøre i Syria. Forpartiet skal etablere kontakt med de stridende partene i landet og rapportere om hvordan sekspunktsplanen blir etterlevd, har forsvarsminister Espen Barth Eide uttalt i en pressemelding.